Američki sud

Građanin BiH u SAD-u osuđen za prodavanje oružja neonacistima u Švedskoj

Vijesti / Terorizam | 30. 01. 2020. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hany Valetanlić, državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, osuđen je na 85 mjeseci (sedam godina i jedan mjesec) zatvora za zločine povezane s ilegalnim posjedovanjem i trgovinom oružja, a što je, prema priopćenju, uključivalo i prodaju dijelova vatrenog oružja ''neonacističkoj grupi i terorističkoj organizaciji u Švedskoj'', objavio je BIRN.

''Valetanlić je na kraju priznao da je čak 20 puta isporučio pakete vatrenog oružja dvjema grupama u Švedskoj, a da je dijelove oružja slao ljudima u Francuskoj, Rusiji i Brazilu'', navodi se u priopćenju Ureda tužitelja Zapadnog okruga Washington u Sjedinjenim Američkim Državama.

Valetanlić je, kao 36-godišnjak koji živi u SAD-u, nakon suđenja u veljači 2019. godine osuđen za kršenje Zakona o kontroli izvoza oružja, ilegalno posjedovanje dva neregistrirana prigušivača i posjedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem.

Sudac Okružnog suda u američkom gradu Seattleu James L. Robart je prilikom izricanja presude rekao kako je “''aletanlić vodio ilegalni ‘unosan posao’ i poduzeo ‘prilično sofisticirane korake’ kako bi prikrio svoje ponašanje'', naglasivši kako je slanje oružja u zemlje sa zabranama posjedovanja oružja veoma ozbiljan prekršaj.

Istraga je pokrenuta 2017. godine, kada je švedska policija oduzela dijelove oružja koje je prethodno posjedovao optuženi. On je tijekom 2017. iz Francuske dobio dva prigušivača, za koje je tvrdio da su uništeni. Policija je jedan pronašla u njegovom sefu, a drugi je sam predao u kolovozu 2017. godine.

Brian T. Moran, američki tužitelj, kazao je kako je optuženi više puta lagao policiji te kršio naredbe suda, a iz Federalnog pritvorskog centra je planirao naštetiti svjedoku protiv njega. Valetanlić je porekao planiranje napada na svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close