Akcija

Europol otkrio teroristički sadržaj na balkanskom internetu

Jedinice za borbu protiv terorizma iz zemalja sudionica, s ovom Europolovom jedinicom proučavale su propagandni materijal džihadista...
Vijesti / Terorizam | 08. 10. 2020. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europol je upozorio da je propaganda islamskih ekstremista ponovo u zemljama zapadnog Balkana, piše "Blic".

Samo tijekom prvog akcijskog dana usmjerenog na suzbijanje džihadističke propagande na zapadnom Balkanu, Europol je otkrio 346 linkova terorističkog sadržaja na 27 platformi na jezicima naroda u regiji.

Ovu akciju provodi Antiteroristička jedinica za internetske istrage i kapacitet prijavljivanja EU, koja djeluje pri Europolu, a utvrđeno je da su džihadističke sadržaje na jezicima zemalja zapadnog Balkana uglavnom širile lokalne pristalice džihadističkih organizacija, navodi "Blic".

Ova jedinica je 6. listopada organizirala operativne aktivnosti u suradnji s Hrvatskom i uz sudjelovanje specijaliziranih jedinica iz BiH, Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, piše list.

Targeted: propaganda material disseminated in the languages of the Western Balkan countries

A referral action day targeting online jihadist propaganda took place on 6 October 2020. The European Union Internet Referral Unit (EU IRU) at Europol organised the operational activities in cooperation with Croatia. Specialised units from Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, North Macedonia, Montenegro, Serbia and Slovenia participated in the action day.

U tekstu se navodi da su procjenjivani internet sadržaji koje šire članovi i simpatizeri Al Qaide, "Islamske države" i grupa povezanih s ove dvije terorističke organizacije.

Jedinice za borbu protiv terorizma iz zemalja sudionica, s ovom Europolovom jedinicom proučavale su propagandni materijal džihadista, poput video-tutorijala, stihova, naloga na društvenim mrežama koji potiču na nasilje.

Kopirati
Drag cursor here to close