Afganistan

Napad u Afganistanu: Eksplozija u zračnoj luci Kabul

Čini se da je uzrok eksplozije, do koje je došlo tijekom evakuacijskih napora, bombaš samoubojica, kazao je američki dužnosnik u četvrtak, pozvavši se na inicijalne izvještaje, uz upozorenja da bi se izvještaji mogli promijeniti.
Vijesti / Terorizam | 26. 08. 2021. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Eksplozija u zračnoj luci Kabul: Najmanje 13 mrtvih uključujući dijete

U eksploziji kod zračne luke u Kabulu poginulo je 13 ljudi, uključujući dijete, dok su ranjeni mnogi talibanski stražari, rekao je jedan talibanski dužnosnik za Reuters.

Čini se da je uzrok eksplozije, do koje je došlo tijekom evakuacijskih napora, bombaš samoubojica, kazao je američki dužnosnik u četvrtak, pozvavši se na inicijalne izvještaje, uz upozorenja da bi se izvještaji mogli promijeniti, prenosi Hina.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby potvrdio je na Twitteru da se dogodila eksplozija ispred zračne luke u afganistanskoj prijestolnici.

Američki je dužnosnik rekao za Reuters da ima žrtava, ali da je nejasno koliko. Među ozlijeđenima su najmanje tri američka vojnika, kazao je dužnosnik, pozivajući se na prve informacije.

Dva su američka dužnosnika rekla kako se čini da je riječ o samoubilačkom bombaškom napadu.

Od talibanskog zauzimanja Kabula 15. kolovoza u toku je velika operacija evakuacije stranih državljana i njihovih obitelji, kao i nekih Afganistanaca.

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o eksploziji, rekao je dužnosnik Bijele kuće. Biden je bio na sastanku sa sigurnosnim dužnosnicima o situaciji u Afganistanu, kada se saznalo za eksploziju, kazao je Reutersov upućeni izvor.

SAD želi dovršiti evakuaciju do 31. kolovoza kada bi se američke snage trebale u potpunosti povući iz zemlje.

Američko je veleposlanstvo u srijedu izdalo upozorenje kojim upozorava građane da izbjegavaju putovanje do zračne luke, dok bi oni koji su već pred vratima trebali odmah napustiti prostor zbog "sigurnosnih prijetnji".

Zapadni diplomat u Kabulu kaže da je prostor oko zračne luke "nevjerojatno napučen" usprkos upozorenjima.

SAD i saveznici pokrenuli su jednu od najvećih zračnih evakuacija u povijesti. Do sada je evakuirano oko 95.700 ljudi, uključujući 13.400 u srijedu, objavila je u četvrtak Bijela kuća.

Kopirati
Drag cursor here to close