Osman Kekić

Dvije godine zatvora za ratovanje u Siriji

Prvostupanjskom presudom u lipnju ove godine, Kekić je oslobođen optužbe, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbu Tužiteljstva te se Kekiću sudilo iznova.
Vijesti / Terorizam | 22. 11. 2017. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Državnog suda osudilo je danas Osmana Abdulaziza Kekića na dvije godine zatvora za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na području Sirije.

Prema drugostepenoj presudi, Kekić je osuđen da je 20. ožujka 2015. godine s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji otputovao u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju gdje se priključio jedinici Enver Alwaki, koja djeluje pri takozvanoj Islamskoj državi i gdje je ostao do 2. listopada te godine.

Prvostupanjskom presudom u lipnju ove godine, Kekić je oslobođen optužbe, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbu Tužiteljstva te se Kekiću sudilo iznova.

''Analizom svih izvedenih dokaza i iskaza svjedoka, Vijeće je na nesumnjiv način utvrdilo da je postojala jedinica Enver Alwaki, koja je služila za borbena djelovanja. Iz dokaza proizlazi da je optuženi do 2. listopada 2015. boravio u Siriji i bio pripadnik paravojne te formacije'', rekao je Miloš Babić, predsjedatelj Apelacijskog vijeća, javlja BIRN-Justice Report.

Kako je rekao Babić, odbrana je nastojala dovesti u sumnju iskaze svjedoka, ali Vijeće nalazi da ti navodi nisu dokazani.

Odlučujući o visini kazne, Apelacijsko vijeće je imalo u vidu svrhu kažnjavanja, te od olakšavajućih okolnosti je cijenilo raniju Kekićevu neosuđivanost, obiteljsko i imovno stanje, te korektno držanje pred sudom. Vijeće nije našlo otežavajuće okolnosti. Optuženi nije prisustvovao izricanju presude.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Trećestupanjskom vijeću Apelacijskog odjela.

Kopirati
Drag cursor here to close