Afera Selefije

SOA je razgovarala s H.Č.

No, špijunsku aferu plasiranu iz BiH, od strane ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji tvrdi da hrvatski obavještajci u BiH regrutira selefije, Markić negira.
Vijesti / Terorizam | 21. 03. 2019. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo s H.Č. razgovarali, mi znamo tko je on'', rekao je za N1 glavni ravnatelj hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

Naime, H.Č. je pripadnih selefijskog pokreta koji je portalu Žurnal posvjedočio da je vrbovan od hrvatskih obavještajaca.

No, špijunsku aferu plasiranu iz BiH, od strane ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji tvrdi da hrvatski obavještajci u BiH regrutira selefije, Markić negira.

''Šokantno je ono što se tamo događa... Nije mi jasno što se dogodilo tamo, imali smo suradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, oni su naš sugovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti. Negiram tu aferu. Do dana objave 'afere' bio sam uvjeren da dobro surađujemo...'', rekao je.

Nakon trosatne sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na kojoj su razmatrana i prihvaćena izvješća hrvatskih sigurnosnih službi za 2018., ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić izjavio je novinarima kako vjeruje da će s vodstvom bh. Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) razjasniti optužbe da hrvatski obavještajci vrbuju i naoružavaju selefije (islamske ekstremiste) u BiH. 

Markić je više puta rezolutno demantirao tu priču, koja je krenula nakon tvrdnji ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da SOA vrbuje selefije kako bi potvrdila optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama radikalnih islamista u BiH, navodi Hina. 

"Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno ono što se događa u BiH, i vjerujem da ćemo tu situaciju što prije razjasniti, jer je to potrebno i njima i nama i svim našim partnerima. Nije mi posve jasno što se dogodilo. Do sada smo imali suradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om i želim reći da SOA u BiH ima samo jednog sugovornika, a to je OSA, meni kao ravnatelju SOA-e sugovornik je ravnatelj OSA-e. Nadam se da ćemo to razjasniti", izjavio je Markić novinarima. 

Po njegovim riječima, na dan kada je izašla u javnost informacija o navodnim vrbovanjem selefija cijeli dan proveo je s ravnateljem OSA-e na skupu kojem je tema bila borba protiv terorizma. 

"Do tog dana, kao ravnatelj SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro surađujemo, čak smo na tom skupu donijeli odluke kako poboljšati suradnju na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizirati čim pojasnimo ovu situaciju“, kazao je Markić.

Markić odbacio optužbe da je Hrvatska služba vrbovala islamiste

Odbacio je optužbe da je hrvatska služba vrbovala i naoružavala radikalne islamiste: "Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti EU-a i NATO-a". 

"Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo tko je i o tome smo obavijestili našu partnersku službu u BiH. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome", rekao je. 

Na pitanje kakav je odgovor OSA-e dobio, odgovorio je: "Mogu samo reći što smo mi napravili i rekli, i spreman sam to i deklasificirati, ako bude bilo koja istraga vezana za neki nadzor u BiH". 

Negirao je i optužbe da je SOA od više osoba tražila suradnju ili, ako odbiju, prijetila izgonom iz Hrvatske. 

Markić se neće sastati s Mektićem

Markić je kazao kako se neće sastati s ministrom Mektićem, koji se nalazi u Zagrebu zbog zdravstvenih problema. 

"Nemamo suradnju s gospodinom Mektićem, čini mi se da on nema ni ovlasti nad tamošnjom službom, ali neću ja tumačiti kako funkcionira sigurnosno-obavještajni sustav u BiH. Drago mi je za gospodina Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti", poručio je. 

Dodao je da ga zabrinjava povratak onih koji su ratovali s ISIL-om jer, kako je rekao, čim je netko bio na ratištu i vojno djelovao, a priori postoji opasnost. Što se brojki tiče, u SOA-i procjenjuju da je bilo oko tisuću odlazaka. 

"Možda se vratilo oko 35 posto, 30 posto je možda i poginulo, a to ćemo sve nastojati provjeriti s partnerima", dodao je. 

U Hrvatskoj nema straha od radikalnog desnog ekstremizma

S obzirom na nedavni teroristički napad na Novom Zelandu, Markić ocjenjuje kako nema straha od radikalnog desnog ekstremizma u Republici Hrvatskoj. 

"Ne, vjerujem da ta scena kod nas nije razvijena, ali kada gledamo smjernice rada službe, to je jedna od stavki", poručio je. 

U vezi informacija da je ubojica s Novog Zelanda boravio u Hrvatskoj, kazao je da hrvatske službe surađuju s novozelandskim. 

"Odmah smo počeli suradnju s tamošnjom službom, ali nemamo ništa znakovito što bi moglo ukazati da je imao ikakvo negativno djelovanje u Hrvatskoj ili da je imao kontakte koji bi mogli ukazivati da će nešto počiniti", pojasnio je Markić. 

Kopirati
Drag cursor here to close