Ratnik

Čitavu obitelj iz BiH odveo u Islamsku državu

Zukić je u sirijski rat odveo suprugu Eminu Zukić (52), sinove Edina (33) i Elvedina (29), njihove supruge Almedinu Mujčinović, Jusufinu Bećirović i Džejlu Fojnica, te unuke Muhameda Zukića i Sejfulaha Jahja Mujčinovića.
Vijesti / Terorizam | 11. 04. 2018. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osumnjičeni za organiziranje terorističke grupe državljanin BiH Fikret Zukić (58), za kojim je Interpol u ponedjeljak raspisao "crvenu" potjernicu, u džihad je odveo cijelu obitelj koja je u Siriji priključena terorističkim grupama, saznaje Srna od sugovornika koji je blizak sigurnosnim strukturama.

Zukić je u sirijski rat odveo suprugu Eminu Zukić (52), sinove Edina (33) i Elvedina (29), njihove supruge Almedinu Mujčinović, Jusufinu Bećirović i Džejlu Fojnica, te unuke Muhameda Zukića i Sejfulaha Jahja Mujčinovića.

"Fikret Zukić, sin Edhema, rođen je u mjestu Đurđevik u općini Živinice, s prebivalištem u Banovićima u mjestu Podgorje. Pripadnik je radikalnog vehabijskog pokreta i često je posjećivao vehabijsku zajednicu u Gornjoj Maoči. U njegovoj kući su održavani vehabijski vjerski obredi, a na kući i ispred nje bio je natpis `medžlis`", kaže sugovornik Srne.

Napomenuo je kako je Zukić, iako uhićen u studenom 2014. godine u akciji "Damask" Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon saslušanja pušten na slobodu pa je sa suprugom Eminom i unukom Muhamedom 25. ožujka 2015. godine s beogradskog aerodroma otputovao za Hataj u Turskoj.

Zukić je dva dana prije odlaska u nadležnim službama općine Banovići vlasništvo nad imovinom prepisao na bratića Edisa Zukića, koji je zatim Fikreta Zukića i njegovu obitelj odvezao u Beograd preko graničnog prelaza Karakaj.

Dolaskom u Siriju, Zukić se priključio terorističkoj organizaciji "Islamska država". Nakon sukoba između Oslobodilačke vojske Sirije i "Islamske države" on je početkom 2014. godine ranjen i zarobljen, poslije čega se priključio Oslobodilačkoj vojsci Sirije, odnosno jedinici "DŽebhatu al Nusra".

Zukić je dao i intervju u kome kritizira "Islamsku državu" i njihov način ratovanja, pozivajući sve mudžahedine da napuste tu terorističku organizaciju.

Njegova supruga Emina, kći Derviša, rođena je u Prijanovićima u općini Kladanj, s prijavljenim prebivalištem u Banovićima.

"Edin Zukić, zvani Ebu Muhamed, rođen je u Banovićima gdje je i prijavljen na adresi Stražbenica bb. U džihad u Siriju otišao je 20. srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a s njim u zrakoplovu bio je i vehabija Ines Midžić.

Zukićeva, šerijatski vjenčana supruga Almedina Mujčinovića, pridružila mu se 2. rujna 2013. godine sa sinom Sejfulahom Jahja Mujčinovićem. Njegova druga šerijatski vjenčana supruga Jusufina Bećirević u Siriji mu se pridružila 20. lipnja 2013. godine. Edin Zukić je ranjen u Siriji početkom 2014. godine. Napustio je `Islamsku državu` i priključio se Oslobodilačkoj vojsci Sirije", rekao je sugovornik Srne.

Isti izvor dodao je da je Elvedin Zukić rođen također u Banovićima gdje je i prijavljen na adresi u naselju Stražbenica. Boravio je, kaže, u vehabijskoj zajednici Ošve kod Maglaja gdje je živio sa suprugom DŽejlom Fojnicom, sestrom Emraha Fojnice koji je sudjelovao u organizaciji napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine i koji je poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku 2014. godine.

Prema njegovim riječima, Elvedin Zukić je otišao u džihad u Siriju 1. kolovoza 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul. S njim u zrakoplovu su bili njegova šerijatski vjenčana supruga Džejla Fojnica, te pripadnici vehabijskog pokreta Emir Ališić, Amir Džinić i Adem Karamuja. Za razliku od oca i brata, Elvedin Zukić pripada terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Kopirati
Drag cursor here to close