Odluka Suda

BiH odbila izručiti čovjeka za kojeg Tunis tvrdi da je terorist

Elvir Šarac neće biti izručen Tunisu.
Vijesti / Terorizam | 16. 05. 2018. u 19:07 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elvir Šarac, kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po tjeralici Interpola Tunisa uhitila zbog terorizma, neće biti izručen Tunisu, koji je ranije uputio zahtjev za njegovo izručenje.

''Sud BiH u postupku izručenja po međunarodnoj crvenoj tjeralici Interpola Tunis, donio je rješenje kojim je odbijen zahtjev Republike Tunis, za određivanje privremenog pritvora prema potraživanom. Sud je, prije svega, nesporno utvrdio da je Elvir Šarac državljanin BiH, a uvidom u evidenciju zaključenih bilateralnih međunarodnih ugovora, utvrđeno je da BiH s Tunisom nema zaključen bilateralni međunarodni ugovor koji dozvoljava izručenje vlastitih državljana u cilju kaznenog gonjenja'', rečeno je iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH)

Osim toga, navode iz Suda, prema dostupnim informacijama utvrđeno je da Bosna i Hercegovina i Tunis, nisu potpisnice neke od međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uslovima, dozvoljavale izručenje vlastitih državljana u cilju kaznenog gonjenja ili izvršenja kaznenih sankcija.

Službenici SIPA-e uhitili su Šarca u utorak zbog sumnje da je počinio kaznena djela u vezi s terorizmom na teritoriji Tunisa.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, za ovim državljaninom BiH je raspisana crvena Interpolova tjeralica.

Šarac je kazao da je u Tunisu bio poslovno u prosincu 2016. godine, ali da ne zna za što se tereti.

''Nisam kriv. Nisam sudjelovao u tome za što se teretim, niti mi je poznato što se uopće dogodilo. Ne želim da budem izručen'', rekao je Šarac i dodao da je iz medija saznao za djela za koja se sumnjiči

Kopirati
Drag cursor here to close