DHS

Amerika: Uzbuna zbog prijetnje od domaćih ekstremista

SAD su izdale večeras uzbunu za teror zbog prijetnje od domaćih ekstremista, uz upozorenje da bi pojedinci možda mogli biti ohrabreni napadom na Capitol 6. siječnja
Vijesti / Terorizam | 27. 01. 2021. u 18:54 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države izdale su večeras uzbunu za teror zbog prijetnje od domaćih ekstremista, uz upozorenje da bi pojedinci možda mogli biti ohrabreni napadom na Capitol 6. siječnja, koji su izvele pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Vršitelj dužnosti tajnika za nacionalnu sigurnost David Pekoske izdao je takozvani Bilten nacionalnog savjetodavnog sustava za terorizam nakon konzultacija s obavještajnom zajednicom.

U njemu je upozoreno na prijetnje širom SAD koja će potrajati i tijekom narednih tjedana, navedeno je iz Odjela za nacionalnu sigurnost (DHS).

Bilten ukazuje na "dugotrajnu rasnu i etničku napetost" koja može da nastavi da motivira ljude na nasilje te upozorava da neki nasilni ekstremisti ohrabreni napadom na Kapitol mogu "da ciljaju izabrane dužnosnike i vladine ustanove".

DHS je također naveo i da trenutno nema informacije koje bi potvrdile takav razvoj događaja, ali da ostaje zabrinutost da frustrirani pojedinci tijekom predsjedničke tranzicije mogu da nastave s mobilizacijom šireg kruga ideološki motiviranih koji mogu da počine nasilje.

Pet osoba je ubijeno ranije tijekom mjeseca u neredima, a policajac s Kapitola preminuo je zbog povreda koje je zadobio u tim neredima.

Kopirati
Drag cursor here to close