Minut nakon ponoći

Američko veleposlanstvo pogođeno raketom

Do napada je došlo uslijed pojačanih tenzija između SAD-a i talibana, pobunjeničke grupe koja vlada velikim dijelom Afganistana.
Vijesti / Terorizam | 11. 09. 2019. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko veleposlanstvo u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, pogođeno je raketom minutu nakon ponoći na 18. godišnjicu napada 11. rujna na Svjetski trgovinski centar. Na zvučnicima se moglo čuti upozorenje da je "došlo do eksplozije u okrugu veleposlanstva" samo nekliko minuta nakon ponoći, javio je Associated Press.

Nema povrijeđenih, priopćila je obližnja misija NATO-a.

''Možemo potvrditi da je došlo do eksplozije u blizini američkog veleposlanstva u Kabulu. Američko osoblje nije direktno pogođeno ovom eksplozijom'', rekao je za Radio Slobodna Europa službenik američkog State Departmenta.

Do napada je došlo uslijed pojačanih tenzija između SAD-a i talibana, pobunjeničke grupe koja vlada velikim dijelom Afganistana.

Predstavnici američke vlade i talibana trebali su se u nedjelju sastati u Camp Davidu u američkoj saveznoj državi Maryland, kako bi razgovarali o mirovnom procesu i mogućem prekidu američkog vojnog prisustva u Afganistanu.

U toj zemlji se nalazi 14.000 američkih vojnika, zbog čega je predsjednik Donald Trump veoma nezadovoljan. Privremeni sporazum o uklanjanju nekoliko tisuća vojnika postignut je između SAD-a i talibana u kolovozu.

Međutim, Trump je u ponedjeljak rekao da neće doći do pregovora i otkazao tajni nedjeljni sastanak, navodeći kao razlog smrt američkog vojnika koji je izgubio život u četvrtak u napadu talibana.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je za Al Jazeeru da će SAD snositi posljedice zbog otkazivanja pregovora.

''Postoje dva načina da se okonča okupacija Afganistana. Jedan je džihad i borba, a drugi pregovori i razgovori. Ako Trump želi da obustavi pregovore onda ćemo mi izabrati prvi način, a Amerika će zažaliti zbog toga'', kazao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close