Mržnja prema muslimanima

London: 48-godišnjaku doživotni zatvor zbog napada ispred džamije

"Jasno je ustanovljeno iz naše istrage da je Osborne planirao doći u London s nasmjerom da izvrši napade na muslimansku zajednicu", izjavio je načelnik Metropolitan policije Dean Haydon.
Vijesti / Terorizam | 02. 02. 2018. u 17:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrdesetosmogodišnji muškarac osuđen je u petak što se zabio kombijem u pješake u blizini džamije u sjevernoj londonskoj regiji Finsbury Park na minimalno 43 godine zatvora.

Londonski krunski sud Woolwich osudio je Darrena Osbornea, koji je ubio 51-godišnjeg muškarca i ozlijedio je još devetero pješaka u napadu kasno navečer u lipnju prošle godine, na doživotnu robiju s minimalnih 43 godine zatvora.

Osborne, iz velške prijestolnice Cardiffa, osuđen je za ubojstvo i pokušaj ubojstva u terorističkom aktu, uprkos tome što je negirao optužbe. Tužitelji i policija priopćili su da je on bio motiviran mržnjom prema muslimanima i da je želio ubiti što je moguće više ljudi.

"Jasno je ustanovljeno iz naše istrage da je Osborne planirao doći u London s nasmjerom da izvrši napade na muslimansku zajednicu", izjavio je načelnik Metropolitan policije Dean Haydon.

Sue Hemming, čelnica kontraterorističkog odjela krunske tužiteljske službe, izjavila je da su tužitelji "bili načisto da je tu od početka do kraja bila riječ o terorističkom napadu". "Darren Osborne planirao je i izveo taj napad iz mržnje prema muslimanima", kazala je Hemming.

"On je kasnije izmislio neuvjerljivu priču kako bi se suprotstavio težini dokaza, ali ga je porota osudila", dodala je. Osbornea su prvobitno savladali prolaznici nakon njegovog napada iznajmljenim kombijem u blizini džamije Finsbury Park dok su vjernici napuštali kasnovečernju molitvu.

Makram Ali, lokalni mještanin rodom iz Bangladeša, preminuo je od višestrukih ozljeda nakon što su mu noge bile zdrobljene pod kombijem. On je stajao na nogostupu primajući medicinsku njegu kada je kombi udario u njega, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close