Kabul

Eksplozija na svadbi, poginule 63 osobe

"Talibani se ne mogu osloboditi krivice jer pružaju platformu za teroriste", napisao je Ghani na Twitteru.
Vijesti / Terorizam | 18. 08. 2019. u 16:25 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 63 osobe su ubijene, a 182 ranjene u subotu navečer u napadu bombaša samoubojice na svadbi u afganistanskoj prijestolnici Kabulu, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo unutarnjih poslova te države. Talibani su negirali da su odgovorni za eksploziju u šiitskom predgrađu na zapadu Kabula, prenosi Al Jazeera Balkans.

Napad se dogodio u trenutku dok talibani i Sjedinjene Američke Države pregovaraju o sporazumu koji bi predvidio povlačenje američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za to da se talibani obavežu na mirovne pregovore sa Vladom u Kabulu, javlja agencija Reuters.

Na društvenim mrežama pojavile su se slike na kojima se vide tijela nastradalih, među prevrnutim stolovima i stolicama u svečanoj dvorani. Na svadbi je bilo više stotina gostiju, a među poginulima su žene i djeca.

Islamska država naknadno je preuzela odgovornost za samoubilački napad na svadbi u Kabulu kada su poginule 63 osobe, a ranjeno 182. Odgovornost je preuzeo ogranak ID u Afganistanu, navodi AP.

Prije samoubilačke eksplozije, u petak se u Pakistanu dogodio bombaški napad na džamiju, u kojem je ubijen brat talibanskog vođe Haibatullaha Akhundzadam. U tom su napadu poginule četiri osobe, oko 20 ih je ranjeno, a za to nitko nije preuzeo odgovornost.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani izjavio je u nedjelju kako talibani ne mogu pobjeći od odgovornosti za "barbarski" samoubilački napad na svadbenu dvoranu u prijestolnici Kabulu u kojemu su ubijene 63 osobe.

"Talibani se ne mogu osloboditi krivice jer pružaju platformu za teroriste", napisao je Ghani na Twitteru.

U nedjelju ujutro zabilježene su nove žrtve u Afganistanu. Desetak osoba poginulo je nakon što je vozilo naletilo na eksplozivno sredstvo u sjevernoj pokrajini Balk, rekao je dužnosnik. Incident se dogodio na području Davlat Abada nedaleko od granice s Turkmenistanom.

Kopirati
Drag cursor here to close