Nabavka zrakoplova

Zvonko Zubak nudi Hrvatskoj 12 Miragea 2000 za samo 76 milijuna dolara

U MORH-u nisu htjeli službeno govoriti o ponudi, kažu da će odluku prepustiti premijeru i predsjednici.
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2019. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zvonko Zubak nudi Hrvatskoj brzu nabavu 12 zrakoplova Mirage 2000 C po ukupnoj cijeni od 75,9 milijuna dolara, piše u ponedjeljak Večernji list.

Ponudu za pomoć pri kupnji zrakoplova koji pripadaju Brazilu je početkom lipnja poslao predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku GS OSRH generalu Mirku Šundovu.

Zrakoplovi su NATO kompatibilni, proizvedeni 1984. s preostalim resursom od 150 do 200 od ukupno 6000 sati leta. Zrakoplovi su konzervirani 2014., Zubak kaže da se osobno uvjerio u izvrsno stanje aviona, što su mu uvidom potvrdili i zaposlenici francuskog proizvođača Dassaulta. On nudi rok otplate od sedam godina uz godišnju kamatu od 1,2 posto, piše Večernji list.

Ponuda sadrži 10 jednosjeda i dva dvosjeda te produljenje životnog vijeka za 2000 sati leta po avionu ili 15 godina do isteka vremenske eksploatacije (do 2034.). Avioni bi bili raspoloživi za najdulje osam mjeseci od potpisivanja ugovora, a prva dva tri bi stigla već za tri, četiri mjeseca, posljednji u siječnju 2020. Uz ponudu idu i set pričuvnih dijelova, oprema za održavanje i alati, obuka petorice pilota te obuka inženjera i tehničara.

U MORH-u nisu htjeli službeno govoriti o ponudi, kažu da će odluku prepustiti premijeru i predsjednici. Koliko se može saznati, obratili su se i Francuzima i Brazilcima radi provjere, te su zaključili "sve baš nije tako kako Zubak kaže". Problem je i u tome što se MORH "zakleo" na ugovaranje po sistemu "država s državom" a ne s posrednicima i tvrtkama, piše Večernji list u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close