Samo da rata ne bude...

Zveckanje na Kosovu

Vučić je rekao kako se nada da će Srbija sačuvati mir.
Vijesti / Svijet | 06. 12. 2018. u 09:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentirajući situaciju na Kosovu, kako je uvjeren da rata neće biti.

''Ne volim tu riječ ni da koristim, čini mi se da ljudi u Prištini danas ne razumiju razmjere katastrofe koje mogu izazvati i molim ih da pokušaju to shvatiti. Mi smo u situaciji da ne da igramo šah sa nekim tko ima pomoć 10 kibicera, nego moramo razmišljati o tome hoće li se netko od njih podići i lupiti tablom o glavi i nas i sebe. Kada imate takvog nepredvidivog protivnika, onda to svakako jeste problem'', rekao je Vučić, povodom najava formiranja vojske Kosova i eventualnog slanja jedne jedinice na sjever Kosova, za Pink televiziju.

Dodao je kako se nada da će Srbija sačuvati mir, prenio je B92.

''Nadam se da ćemo uspjeti sačuvati mir. Srbija će dati sve od sebe, uvjeren sam da ćemo imati mir, da rata neće biti, ali nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda gdje god da živi'', rekao je.

Dodao je kako Srbija treba uspostaviti ''komunikaciju s NATO jer su oni preuzeli obveze da ne bude vojske na sjeveru Kosova osim pod dva kumulativna uvjeta - da se sa tim suglase i NATO i lokalna zajednica, odnosno Srbi, a to se sigurno neće dogoditi''.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić dala je u srijedu naslutiti da bi stvaranje vojske Kosova moglo isprovocirati vojnu intervenciju Beograda, dvadeset godina nakon oružanog ustanka Albanaca protiv srbijanskih vlasti.

 


''Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva'', rekla je Brnabić.

No, kosovski premijer Ramush Haradinaj tvrdi kako Kosovo svoju vojsku formira ''za Afganistan i Irak'' i ''da bi pomogli drugim zemljama'' te ističe da nije prijetnja kosovskim Srbima koje poziva da se pridruže budućoj armiji.

Istodobno, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kritizirao je namjeru Kosova da svoje sigurnosne snage transformira u vojsku, ističući da je to protivno savjetima mnogih zemalja saveznica.

''Razgovarali smo o namjeri Kosova da krene s transformacijom kosovskih snaga sigurnosti u vojsku. Takav korak dolazi u krivo vrijeme i protivan je savjetima mnogih saveznika u NATO-u i može imati ozbiljne posljedice po buduće euroatlantske integracije Kosova'', rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close