Pariz

Žuti prsluci prosvjeduju već 17. vikend zaredom

Prosvjednici iz tjedna u tjedan osporavaju službene podatke o broju sudionika i tvrde da njihov pokret ne slabi, tjedan dana prije završetka "velike nacionalne rasprave" koju je predložila vlada kako bi saslušala zahtjeve i pronašla rješenje
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2019. u 20:57 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manje od 30 tisuća "žutih prsluka" prosvjedovalo je sedamnaestu subotu zaredom diljem Francuske nadajući se da će osnažiti prosvjedni pokret koji je počeo slabjeti, a potaknut je nezadovoljstvom zbog fiskalne i socijalne politike Emmanuela Macrona.

"28.600 ljudi prosvjedovalo je ove subote, a prošle ih je bilo 39.300, među kojima 3.000 u Parizu (4.000 prethodne subote, 2. ožujka)", priopćilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova, javlja HINA.

Prosvjednici iz tjedna u tjedan osporavaju službene podatke o broju sudionika i tvrde da njihov pokret ne slabi, tjedan dana prije završetka "velike nacionalne rasprave" koju je predložila vlada kako bi saslušala zahtjeve i pronašla politička rješenja za taj socijalni prosvjed velikih razmjera.

/ Žuti prsluci prosvjeduju već 17. vikend zaredom

U subotu ujutro na Elizejskim poljanama počeo je skup s ciljem da se "sve prosvjedne povorke spoje". Stotinjak "žutih prsluka" se ispred Slavoluka pobjede pridružilo sindikatima u "crvenim prslucima", zaposlenicima vrtića u ružičastom koji su se pobunili protiv reforme svojih subvencija za nezaposlenost i ženama koje su prosvjedovale za ravnopravnost, dan nakon Međunarodnog dana žena.

Na Elizejskim poljanama u Parizu zabilježeni su sporadični okršaji, a napeto sučeljavanje s redarstvenim snagama nastavilo se sve do predvečer.

"Žuti prsluci" su si u ožujku postavili zadaću da se vrate zahtjevima s početka prosvjeda i pojačaju pritisak na Emmanuela Macrona.

Prosvjedi predviđeni za 16. ožujka, osamnaestu subotu prosvjeda, održat će se tako dan nakon završetka velike rasprave i trebali bi okupiti "u Parizu čitavu Francusku" s kojeg će se vladi uputiti "ultimatum".

Prosvjedi su se održali i u Bordeauxu, Lyonu, Toulouseu i u drugim manjim gradovima poput Puy-en-Velayja.

Prosvjedi su počeli u studenom zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo i prerasli u širi pokret protiv vlade koju se kritizira da je izgubila osjećaj za obične ljude. Macron je odustao od povećanja poreza na gorivo i u proračunu izdvojio dodatnih 10 milijardi eura za pomoć najsiromašnijima.

Prosvjedi su u prosincu prerasli u nerede, no zadnji skupovi su uglavnom mirni.

Prosvjede podržava ili simpatizira oko 54 posto građana, po ispitivanju Ifopa provedenom 7. i 8. ožujka za portal Atlantico. Sredinom veljače potpora je iznosila 50 posto, a najviša je bila 72 posto.

Macronova popularnost također se zadnjih tjedana popravila. Podržava ga 28 posto građana, osam postotnih bodova više nego u prosincu, po ispitivanju Ipsosa čiji su rezultati objavljeni 6. ožujka.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close