Jenjava žutilo?

Žuti prsluci pokušali prosvjedovat ispred Europskog parlamenta; Lagan posao za policiju

Francuska policija u subotu je bacila suzavac na prosvjednike koji su pokušali stići do zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2019. u 20:00 Balkans Aljazeera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska policija u subotu je bacila suzavac na prosvjednike koji su pokušali stići do zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, demonstrirajući 25. vikend zaredom protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona.

"Žuti prsluci" vratili su se na ulice francuskih gradova samo dva dana nakon što je Macron obećao da će ubrzati program reformi te kako želi smanjiti poreze na dohodak.

Obećao je i da će rezovi biti vrijedni pet milijardi eura te kako će biti financirani ukidanjem poreznih olakšica, dužim radnim vremenom i smanjenjem javne potrošnje.

Ispred zgrade EP-a u Strasbourgu okupilo se približno 2.000 prosvjednika.

Organizatori su ondje planirali internacionalizirati prosvjede simboličnim maršem do zgrade EP-a, samo mjesec dana prije izbora članova EP-a.

Ranije demonstracije "Žutih prsluka" u Strasbourgu bile su uglavnom mirne.

Mirno u Parizu

Strahujući od nasilja i potencijalnog uništavanja javnih zgrada, što se povremeno događalo tijekom ranijih prosvjeda, vlasti su zabranile demonstracije i ogradile prostor oko zgrade EP-a.

U Parizu, u kojemu je do sada održano nekoliko vrlo nasilnih prosvjeda, današnje je okupljanje prošlo uglavnom u miru.

Prosvjedovalo se još u Lyonu i u Bordeauxu.

Francusko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je u prosvjedima "Žutih prsluka" širom Francuske do 12:00 sati sudjelovalo približno 5.500 prosvjednika, u odnosu na 9.600 prije sedam dana.

Kopirati
Drag cursor here to close