Deutsche Welle

''Zlatna viza'' - Svatko može kupiti EU državljanstvo

Državljanstva Europske unije ili neograničene boravišne dozvole EU spadaju u one koje je na čitavom svijetu - najteže dobiti. Velika potražnja je dovela do stvaranja ilegalnog tržišta
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2018. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: via shutterstock.com / Ilustracija

U Bugarskoj je raskrinkana prevarantska mreža koja je za novac falsificirala certifikate o bugarskom porijeklu. Tako se preko Bugarske stjecalo državljanstvo EU.
No, ono se može i legalno kupiti, navodi Deutsche Welle.

Državljanstva Europske unije ili neograničene boravišne dozvole EU spadaju u one koje je na čitavom svijetu - najteže dobiti. Velika potražnja je dovela do stvaranja ilegalnog tržišta na kojem korumpirani službenici mnogih zemalja EU zarađuju novac falsificiranjem dokumenata. I, kao da to nije dovoljno, mnoge zemlje EU hoće da i zvanično dođu do unosne zarade i zato pod imenom "Zlatna viza" trguju državljanstvima i boravišnim dozvolama - zgrćući milijarde.

Posljednji slučaj nedozvoljenih nepravilnosti je zabilježen u Bugarskoj. Početkom prošle nedjelje, tamo je pritvoreno dvadesetak službenika koji su godinama izdavali dokaze o bugarskom porijeklu građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine, zaradivši tako tisuće eura. Oni koji imaju takav dokaz, po zakonu mogu da steknu bugarsko državljanstvo. Za izdavanje certifikata je zadužen ured za Bugare u inozemstvu SABA. Početkom ove nedjelje je smijenjen šef tog ureda Petar Haralampijev, nacionalistički političar koji se smatra vođom korumpirane mreže.

Bugarska: borbe za vlast

Sve to je zapravo već godinama poznato. Još 2012. je Bugarska redakcija DW kao jedna od prvih izvještavala o nedozvoljenim mahinacijama SABA. Pravnica Katja Mateva, koja je nekada rukovodila Odjelom za bugarsko državljanstvo u Ministarstvu pravde, od 2013. godine se više puta obraćala svojim pretpostavljenima u vladi. Tadašnji zamjenik ministra pravde Petko Petkov načinio je o tome memorandum koji je poslao vršiocu dužnosti premijera Georfiju Bliznaškom. Ali - ništa se nije dogodilo.

Katja Mateva za DW kaže da su političari na nju godinama vršili pritisak i da je u Ministarstvu pravde bila u sve većoj izolaciji dok na kraju nije otpuštena. Petkov je morao da trpi optužbe da je izdajnik države. I Mateva i Petkov za DW kažu da do danas nitko nije pokazao političku volju da okonča korumpirani sustav.

To što je sada došlo do uhićenja, vjerojatno je dio interne borbe za moć u vladi. Tu borbu vode, s jedne strane, koalicijski partneri među sobom, dakle, partija GERB premijera Bojka Borisova i desničarska alijansa Ujedinjenih patriota, a s druge strane se ona vodi i u okviru samih Patriota. Nije jasno znači li ovo da će posao sa ilegalnim stjecanjem državljanstva EU biti okončan i da hoće li itko zbog toga biti izveden pred lice pravde. Pri tome Bugarska nije jedina zemlja u kojoj se to radi. U Rumunjskoj i Bugarskoj je također za stjecanje državljanstva potreban dokaz o porijeklu. U Rumunjskoj se to tiče prije svega velikog broja građana Moldavije - čak dvije trećine njih je rumunjskog porekla. A i u Ukrajini živi veliki broj pripadnika rumunjske i mađarske manjine. Prema istraživanjima lokalnih medija, i u Rumunjskoj i Mađarskoj se već godinama trguje lažnim certifikatima o porijeklu.

Može i legalno!

Sustav koji se u EU zove „Zlatna viza“ nije ništa manjih dimenzija. Po tom sustavu, državljanstvo neke od zemalja EU, ili trajnu boravišnu dozvolu, može da dobije onaj tko - dovoljno plati ili investira. Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Latvija, Litva, Malta, Austrija, Portugal, Španjolska, Mađarska i Cipar, nude takve programe.
Na taj način je u proteklih nekoliko godina kupljeno najmanje 6.000 državljanstava i 100.000 boravišnih dozvola - kao što prenose organizacije „Transparensi international“ i „Global vitnes“ u zajedničkom izvještaju objavljenom početkom listopada. Ukupan prihod od tako prodanih dokumenata iznosit će najmanje 25 milijardi eura. Program „Zlatne vize“ je poboljšao pranje novca i pružio utočište kriminalnim biznismenima, prenose ove organizacije, uz preporuku da EU hitno ukine ovu praksu.

Novinari mađarskog centra za istraživačko novinarstvo „Direkt36“ prenose da su u toj zemlji prije svega ruski političari, pripadnici ruske tajne službe i prijatelji predsjednika Sirije Bashara al Assada kupovali državljanstvo.

''Ta praksa znači sigurnosni rizik ne samo za Mađarsku već i za čitavu Europsku uniju“, rekao je za DW urednik „Direkt36“ Andrash Pete. On smatra posebno zanimljivim to što „Mađarska vlada retorički nastoji suzbiti imigraciju, ali je programom Zlatne vize masovno dozvolila da u zemlju uđu ljudi koje niko nije kontrolirao.“

Kopirati
Drag cursor here to close