Tko tu pije, a tko plaća?

Zimbabve: Vladajuća stranka planira opoziv, a Mugabe sazvao sastanak Vlade

Vladajuća stranka optužuje Mugabea da je "dopustio supruzi da uzurpira vladine ovlasti" i tvrdi da je 93-godišnji čelnik "previše star i ne može čak ni hodati bez pomoći"
Vijesti / Svijet | 20. 11. 2017. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnik vladajuće stranke Zimbabvea izjavio je u ponedjeljak da bi parlamentu trebala dva dana da opozove dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea, koji se opire pozivima da podnese ostavku.

Zamjenik stranačkog tajnika za pravna pitanja, Paul Mangwana, obratio se novinarima na skupu zastupnika vladajuće stranke.

Kazao je da će zahtjev za glasovanje o opozivu biti podnesen u utorak i da će se formirati komisija u srijedu "koja će javiti da smo ga smijenili", prenijela je Fena.

Mangwana je kazao da je glavna optužba protiv 93-godišnjeg Mugabea "što je dopustio svojoj supruzi da uzurpira ovlasti vlade" i da je "previše star i čak ne može hodati bez pomoći".

Kazao je da vladajuća stranka treba podršku opozicijske MDC kako bi imala dovoljno glasova u parlamentu, "ali nas ona podržava", prenosi Associated Press.

U međuvremenu,  Robert Mugabe je za utorak sazvao sastanak vlade, i pored poteza vladajuće stranke na njegovom smjenjivanju kada se parlament sastane istog dana.

U obavijesti Mugabeovog vodećeg tajnika za odnose s medijima navodi se da će sastanak vlade biti održan u devet sati ujutro u utorak i da bi svi ministri "trebali nazočiti".

Mugabe je ignorirao rok vladajuće stranke da do podneva podnese ostavku ili će se suočiti s glasovanjem o opozivu, prenosi Fena.

Mugabe je još u kućnom pritvoru nakon što je vojska prošli tjedan pokrenula akciju, ali izbjegava optužbe da je pokušala izvesti puč, prenosi AP.

Mugabe izgubio podršku vlastitog naroda

James Slack, glasnogovornik britanske premijerke Therese May, izjavio je u ponedjeljak da je Robert Mugabe izgubio podršku naroda Zimbabvea.

Slack je kazao da "mi još ne znamo u kojem će se pravcu situacija u Zimbabveu razvijati. Ono što je, međutim, jasno je da je Mugabe izgubio podršku naroda i stranke".

Izjavio je da će Britanija "apelirati na sve strane da se suzdrže od nasilja i nada se u brzo i odlučno razriješenje situacije".

Mugabe je ignorirao rok od podneva koji mu je postavila vladajuća stranka da odstupi s vlasti i sada se suočava s glasovanjem o opozivu, prenosi Associsated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close