Radili suzavci i vodeni topovi

Nastavljeni žestoki sukobi policije i prosvjednika u Francuskoj

Policija je objavila da je uhićeno 122 ljudi, a premijer Edouard Philippe izrazio je šokiranost scenama nasilja.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2018. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski policajci koristili su suzavac i vodene topove u okršajima s prosvjednicima pokreta „žutih prsluka“ na Elizejskim poljanama u Parizu u subotu, treći vikend prosvjeda koji su zahvatili cijelu zemlju, zbog visokih troškova života.

Policija je objavila da je uhićeno 122 ljudi, a premijer Edouard Philippe izrazio je šokiranost scenama nasilja. Ta brojka prelazi onu zabilježenu prošle subote, kada su na najpoznatijoj pariškoj aveniji uhićene 103 osobe. Prosvjedi 'žutih prsluka" u subotu su okupili oko 36.000 ljudi širom Francuske, od čega 5.500 u Parizu.

Prvog nacionalnog dana demonstracija 17. studenoga okupilo se 282.000 ljudi. Philippe je zaprepašten činjenicom da se prosvjedi događaju upravo na mjestima gdje su najveći simboli Francuske, Slavoluka pobjede i Groba neznanog junaka, piše Hina.

Ozlijeđena su šestorica policajaca i 14 prosvjednika, objavila je pariška policija. „Stalo nam je do dijaloga, ali i do poštivanja zakona“, rekao je premijer novinarima. „Šokiran sam napadima na simbole Francuske.“

Nekoliko stotina prosvjednika sa žutim prslucima sjelo je oko Groba neznanog junaka pod Slavolukom pobjede na vrhu avenije, pjevajući francusku nacionalnu himnu i izvikujući „Macron, podnesi ostavku!“

Kopirati
Drag cursor here to close