Novi predsjednik Ukrajine

Zelenskij: Ukrajina i Rusija nemaju ništa zajedničko osim granice

"Razmislio sam o Ukrajini i Rusiji koje 'imaju puno zajedničkog'", rekao je Zelenskij, koji formalno treba preuzeti dužnost početkom lipnja.
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2019. u 21:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ugasio nade o približavanju Kijeva i Moskve u četvrtak, rekavši da je granica jedina zajednička stvar tih dviju zemalja.

"Razmislio sam o Ukrajini i Rusiji koje 'imaju puno zajedničkog'", rekao je Zelenskij, koji formalno treba preuzeti dužnost početkom lipnja.

"Današnja stvarnost je da nakon aneksije Krima i agresije u Donbasu, jedina zajednička stvar koja je ostala zajednička je državna granica", poručio je.

Zelenskij je u novinskom priopćenju rekao da prestanak ruske isporuke goriva Ukrajini, potezi u smjeru izdavanja ruske putovnice stanovnicima okupiranih dijelova istočne Ukrajine i zatvaranje ukrajinskih državljana, nisu poboljšali odnose dviju država ni za "jednu jotu".

Ranije ovoga tjedna, Zelenskij je službeno proglašen predsjednikom nakon što je, u drugom krugu izbora prošloga mjeseca, pobijedio Petra Porošenka.

Četrdesetjednogodišnji Zelenskij osvojio je 73,22 posto odnosno 13,5 milijuna glasova, što je najbolji rezultat u povijesti ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Inauguracija Zelenskog održat će se 2. lipnja.

Porošenko je osvojio 24,45 posto glasova te je za njega glasalo 4,5 milijuna ljudi. Više od 2 posto listića bilo je nevažeće, a izlaznost je bila 61,37 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close