Europski predsjednici upozoravaju

"Žele oživjeti noćne more prošlosti koje su razorile Europu"

Francuska i Njemačka glavni su protivnici "nacionalističko-populističkog bloka" koji predvode Mađarska i Italija.
Vijesti / Svijet | 14. 09. 2018. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski predsjednici upozorili su u petak u Rigi da populisti i nacionalisti žele kraj ujedinjene Europe u očitoj poruci biračima uoči europskih izbora u svibnju iduće godine.

Izbore za Europski parlament brojni europski političari ocjenjuju povijesnima zbog "sraza" umjerenih stranaka koje se zalažu za europski projekt i sve jačih populističkih pokreta koji žele dominaciju nacionalnih interesa.

Francuska i Njemačka glavni su protivnici "nacionalističko-populističkog bloka" koji predvode Mađarska i Italija, prenosi Hina.

Trinaest predsjednika članica tzv. Arraiolos grupe poslalo je iz glavnog grada Latvije snažnu proeuropsku poruku da postizborna Europa mora ostati odana svojim temeljnim vrijednostima demokracije, ljudskih prava i solidarnosti.

Iako najavljen, mađarski predsjednik nije sudjelovao na sastanku europskih predsjednika bez izvršnih ovlasti, prema organizatorima zbog gustog rasporeda.

"Svi ti populistički pokreti, koji glume patriotizam, žele oživjeti noćne more prošlosti koje su razorile Europu", rekao je grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos.

"Nadam se da će im Europljani reći 'no pasaran'. Europe kakvu želimo će biti i europski se projekt nastavlja, svidjelo se to njima ili ne", dodao je predsjednik države koja će iduće godine biti domaćin te neformalne skupine.

Nedavni uspjeh švedskih desničara na tragu je porasta popularnosti drugih krajnje desnih stranaka u Europi zbog zabrinutosti građana za nacionalni identitet, u kombinaciji s globalizacijom i imigracijom potaknutom sukobima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa kaže da europske zemlje moraju pokazati solidarnost s migrantima i da sposobnost da pruži ruke drugima čini Europu jačom.

"Nadam se da će građani izabrati taj put, onaj koji Europu čini jedinstvenom u svijetu", istaknuo je predsjednik Portugala, gdje je 2003. u gradiću Arraiolosu osnovana istoimena skupina.

Na prvom danu summita u četvrtak bila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je, poput svojih kolega, podržala viziju integrirane Europe nasuprot dominaciji nacionalnih interesa.

"Gubitak povjerenja u europsku ideju, samo zato što smo suočeni s teškim izazovima, znači napustiti našu međusobnu solidarnost i dopustiti da Europa ponovno bude podijeljena", rekla je Grabar-Kitarović.

"Hrvatska ne vjeruje u takvu budućnost Europe...u kojoj dominiraju uski nacionalni interesi", istaknula je.

U glavnom gradu Latvije, koja ove godine slavi 100. obljetnicu neovisnosti, okupili su se predsjednici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Estonije, Italije, Malte, Poljske, Portugala, Slovenije, Finske, Njemačke i domaćina Latvije.

Skupina Arrailos okuplja predsjednike zemalja članica EU-a bez izvršnih ovlasti koji na godišnjim neformalnim sastancima razgovaraju o važnim pitanjima za Europu.

Kopirati
Drag cursor here to close