'Pravosudni sataraš'

Zdravko Mamić službeno moli ustupanje kazne BiH

Županijski sud u Osijeku je inače, po redovnoj proceduri, pozvao Zdravka Mamića da se 30. travnja javi sucu izvršenja koji mu tada treba odrediti datum javljanja u zatvor, no jasno je da se Zdravko Mamić neće pojaviti.
Vijesti / Svijet | 27. 04. 2021. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravko Mamić odavno je javno rekao da želi 6 i pol godina dugu kaznu izdržavati u BIH, no tijekom dana njegova obrana službeno je Županijskom sudu u Osijeku podnijela molbu za pokretanjem procedure i provedbe postupaka ustupanje kazne zatvora BiH.

Pozivaju se na Sporazum između dvije zemlje, državljanstvo i prebivalište u BiH kao i želju Zdravka Mamića da tamo služi kaznu. Smatraju da se time neće ugroziti svrha kažnjavanja te traže da sud molbu proslijedi na odluku Ministarstvu pravosuđa.

Županijski sud u Osijeku je inače, po redovnoj proceduri, pozvao Zdravka Mamića da se 30. travnja javi sucu izvršenja koji mu tada treba odrediti datum javljanja u zatvor, no jasno je da se Zdravko Mamić neće pojaviti.

Kao što to nije niti njegov brat Zoran jučer. Sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zagrebu Zoranu Mamiću je ipak odredila da se 10. svibnja mora javiti u Remetinec. Obrana je najavila žalbu, no ako rješenje postane pravomoćno, a Zoran Mamić se tada ne javi u Remetinec, za njim će biti raspisana tjeralica.

Istovremeno, njegovu molbu za izdržavanje kazne u BiH sutkinja je proslijedila Ministarstvu pravosuđa uz dopis u kojem je dala negativno mišljenje. Smatra da se služenjem kazne u BiH ne bi postigla bolja resocijalizacija koja je potrebna jer da je Zoran Mamić većinu svog života živio i radio u Zagrebu, da mu je obitelj ovdje kao i imovina.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je zaprimilo spis, a jučer su istaknuli da će kad ga prime: ” izvršiti uvid u spis te postupiti u skladu s domaćim i međunarodnim pravom o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.”

Nakon problema s dostavama zbog čega je cijela procedura kasnila za Damira Vrbanovića – naposljetku je i njemu poslan poziv za javljanje sucu izvršenja Zagrebačkog županijskog suda. Očekuje ga 11. svibnja.

Svoj datum za javljanje u zatvor, 10. svibnja, dobio je i Milan Pernar, no on je tražio odgodu. Sud o tome tek treba odlučiti.

Kopirati
Drag cursor here to close