Zbrka

Zbunjola s otvaranjem granica u Španjolskoj

Zbog ovih izjava bili su nezadovoljni i u Portugalu, gdje je vlada zatražila "pojašnjenje" od španjolske vlade.
Vijesti / Svijet | 04. 06. 2020. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska će 1. srpnja otvoriti svoju kopnenu granicu s Francuskom i s Portugalom, doznaje se u četvrtak od ministarstva turizma, a ne 22. lipnja kao što je bila izvijestila resorna ministrica.

"Ostajemo pri datumu 1. srpnja kada će biti moguća međunarodna putovanja i kada ponovo otvaramo međunarodni turizam", rekla je glasnogovornica ministarstva za agenciju France Presse.

Ministrica turizma Maria Reyes Maroto spomenula je 22. lipnja kao datum otvaranja granica s Francuskom i Portugalom, na susretu sa stranim novinarima u četvrtak ujutro, piše Hina.

"Što se tiče Francuske i Portugala, želim vam potvrditi da se od 22. lipnja ukidaju ograničenja za putovanja kopnom", rekla je, istaknuvši da se "u načelu (...) karantena ukida".

"To je veoma važno jer će nam omogućiti da vratimo dobar dio francuskih i portugalskih turista", istaknula je.

Nekoliko sati nakon njezinih izjava ministarstvo je objavilo priopćenje u kojem pojašnjava da je slobodno kretanje "na španjolskom teritoriju" moguće čim se 21. lipnja ukine izvanredno stanje. No međunarodna putovanja bit će ponovo moguća "od 1. srpnja".

Zbog ovih izjava bili su nezadovoljni i u Portugalu, gdje je vlada zatražila "pojašnjenje" od španjolske vlade.

"Iznenadile su nas izjave" španjolske ministrice, rekao je za agenciju Lusu Augusto Santos Silva, ministar vanjskih poslova.

"Portugal, naravno, odlučuje o ponovnom otvaranju portugalske granice i želi to učiniti u suradnji" sa Španjolskom, dodao je, istaknuvši da "nažalost, izjave ministara španjolske vlade koje dolaze jedna za drugom, nisu usklađene".

Španjolska koja je 14. ožujka uvela veoma strogu karantenu, jednu od najstrožih u svijetu, zatvorila je 17. ožujka kopnenu granicu s Francuskom i s Portugalom.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je prije gotovo dva tjedna da će zemlja, među najteže stradalima u svijetu od koronavirusa, s više od 27.000 umrlih, u srpnju ponovo otvoriti granice za strane turiste

No turisti iz nekih zemalja moći će doći i prije 1. srpnja, piše Hina.

Tako će oko 6.000 njemačkih turista moći doći na Baleare "u drugoj polovini lipnja", na temelju dogovora područne vlade i njemačkog turoperatora TUI-ja, rekla je Maroto.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close