Nasilni "pushbackovi"

Zbog policijskog nasilja Švicarska odustala od vraćanja migranta u Hrvatsku

Dublinska konvencija nalaže da tražitelji azila zahtjev podnose u onoj zemlji EU u koju su prvo došli te bi po tome migrant, koji je u Hrvatskoj ušao u EU, trebao iz Švicarske biti prebačen hrvatskim vlastima da zatraži azil.
Vijesti / Svijet | 24. 08. 2019. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarski Federalni upravni sud suspendirao je vraćanje tražitelja azila prema Dublinskoj uredbi u Hrvatsku zbog policijskog nasilja koje se događa na hrvatsko-bosanskoj granici, izvijestio je Centar za mirovne studije. 

Podsjetimo, Dublinska konvencija nalaže da tražitelji azila zahtjev podnose u onoj zemlji EU u koju su prvo došli te bi po tome migrant, koji je u Hrvatskoj ušao u EU, trebao iz Švicarske biti prebačen hrvatskim vlastima da zatraži azil.

No tražitelj azila rođen u Siriji je u ovom slučaju 18 puta iskusio nasilne "pushbackove" s hrvatske granice, što je na njemu ostavilo fizičke i psihičke posljedice, prenosi Index.hr.

Centar za mirovne studije ističe da su ovom presudom potvrđena sva svjedočanstva izbjeglica i mnogobrojni izvještaji međunarodnih i lokalnih organizacija, institucija i medija koje već godinama upozoravaju na kontinuiranu praksu hrvatske policije.

Kopirati
Drag cursor here to close