Ugovore za uvođenje sistema putarine

Zbog kršenja zakona Njemačka raskinula ugovore vrijedne dvije milijarde eura

Upitan o eventualnim štetama za njemačke poreske obveznike zbog otkazivanja ugovora, glasnogovornik ministarstva prometa izjavio je da nema trenutnog komentara o tome.
Vijesti / Svijet | 19. 06. 2019. u 12:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je otkazala ugovore s kompanijama zaduženim za uspostavu sistema naplate putarina, priopćio je u srijedu glasnogovornik ministarstva prometa, nakon što je najviši europski sud presudio da njemački plan uvođenja putarina krši zakone Europske unije. 

Njemački operater za naplatu putarine CTS Eventim i austrijska firma specijalizirana za putarine Kapsch TrafficCom potpisali su u prosincu prošle godine  ugovor s njemačkom državom vrijedan dvije milijarde eura o upravljanju sistemom naplate putarine. 

Upitan o eventualnim štetama za njemačke poreske obveznike zbog otkazivanja ugovora, glasnogovornik ministarstva prometa izjavio je da nema trenutnog komentara o tome. 

Glasnogovornik  CTS Eventim odbio je komentirati otkazivanje ugovora, ali je  kazao da kompanija stoji iza jučerašnjeg priopćenja da ugovor sadrži zaštitne klauzule koje bi mogle firmu i njene dioničare zaštiti od šteta izazvanih raskidom ugovora, prenosi Reuters. 

Glasnogovornik Kapsch TrafficCom nije mogao odmah komentirati otkazivanje ugovora, prenosi Reuters. 

Europski sud pravde jučer je presudio da je uvođenje putarina u Njemačkoj nezakonito jer one na nepošten način diskriminiraju vozače iz drugih zemalja Europske unije. 

Presuda suda sa sjedištem u Luxembourgu znači da će Njemačka morati odustati ili izmijeniti svoje planove uvođenja putarina. 

Parnicu je pokrenula Austrija, koja se požalila da su putarine do 130 eura godišnje diskriminirajuće i stoga su nelegalne po zakonima EU. 

Sudeći po planu, svi vozači morali bi plaćati putarinu u skladu s veličinom vozila i tipom motora, ali bi njemački porezni obveznici mogli podnijeti zahtjev za refundiranje. 

Europsko povjerenstvo prvobitno je odbacila njemački sistem putarine na osnovu tvrdnji sličnih onima koje je iznijela Austrija, ali je kasnije podnijela izmijenjeni zahtijeva Europskom sudu pravde kako bi se na primjeren način bavio njenim brigama. 

Kopirati
Drag cursor here to close