Dalmacija u problemu

Zbog Biograda i Zadra porast zaraženih u jednom danu u Hrvatskoj za 91

"U odnosu na 9 sati ujutro imamo povećanje pozitivnih osoba na COVID-19 za 35, tako da ukupno imamo 586 pozitivnih bolesnika", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2020. u 17:34

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Zadar

U Hrvatskoj je u petak popodne potvrđeno 35 novih zaraza koronavirusom, što znači da u 24 sata imamo porast za 91 oboljelog, a razlog tolikom rastu je mikrolokacija na području Biograda i Zadra, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U odnosu na 9 sati ujutro imamo povećanje pozitivnih osoba na COVID-19 za 35, tako da ukupno imamo 586 pozitivnih bolesnika", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

U razdoblju od 24 sata imamo povećanje za 91 bolesnika, a ministar je kao razlog tome naveo novu mikrolokaciju na području Biograda i Zadra, pri čemu vjeruje da je jače širenje zaraze počelo u biogradskoj bolnici.

"Situacija u zadarskoj bolnici brzom reakcijom epidemiologa je u potpunosti stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite", naglasio je Beroš.

Dodao je kako će se bolnica u Biogradu dezinficirati te potom prenamijeniti u bolnicu za sve bolesnike s tog područja koji će biti pozitivni na koronavirus.

"Testirano je ukupno 4778 bolesnika. Drugih značajnijih promjena u kliničkom stanju i broju bolesnika na respiratoru u ovom trenutku nema", kazao je Beroš.

Bolnica u Biogradu

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš rekao je kako je od jutros 35 novooboljelih od koronavirusa. U jednom danu Hrvatska ima 91 novi slučaj. Sad ih je 586. 

"Razlog tome je pojava nove mikolokacije na području Biograda i Zadra koja je počela najvjerojatnije u biogradskoj bolnici te se prenijela na Zadar", rekao je Beroš.

Na području Biograda i Zadra je devet novooboljelih. Zbog velikog broja zaraženih, biogradska bolnica će se dezinficirati, a i postat će mjesto za liječenje oboljelih s tog područja. Zadarska bolnica pak može nastaviti pružati zdravstvenu zaštitu. 

Beroš je rekao da je danas testirano ukupno 4778 uzoraka.

Krunoslav Capak rekao je da je u Biogradu oboljelo troje pacijenata koji su još u bolnici, medicinska sestra i član njene obitelji i jedan zdravstveni djelatnika iz Zadra koji je bio u kontaktu s jednim od oboljelih u Biogradu. Ostali slučajevi nemaju veze s biogradskom bolnicom.

Capak je rekao i kako raste broj zaraženih liječnika.

"To je očito i iz ovog što sam rekao o Zadru. Imamo 34 liječnika. Tu su liječnici specijalisti u zdravstvenim ustanovama, jedan je liječnik obiteljske medicine i devet specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara i tri stomatologa.

Ravnatelj Krunoslav Capak je rekao da su u direktnom kontaktu sa epidemiolozima u Zadru.

''Stavili su 150 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciju i 80 nezdravstvenih. Imamo porast oboljelih među zdrastvenih djelatnika. Imamo 34 liječnika i 9 medicinskih sestraa i tehničara te 3 stomatologa.''

Kopirati
Drag cursor here to close