Sporazum zaključen

Završila proračunska kriza u SAD-u, Thrump kreće u Davos

"Ako sve bude kao što je predviđeno ovo popodne s ponovnim otvaranjem vlade, predsjednik će otputovati ovog tjedna",
Vijesti / Svijet | 23. 01. 2018. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump otputovat će na gospodarski forum u švicarskom Davosu ovog tjedna, potvrdila je Bijela kuća u ponedjeljak nakon sporazuma zaključenog u Kongresu kako bi se okončalo djelomično zatvaranje savezne uprave.

"Ako sve bude kao što je predviđeno ovo popodne s ponovnim otvaranjem vlade, predsjednik će otputovati ovog tjedna", kazala je Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće.

Američki senatori odlučili su krenuti prema usvajanju zakona koji će odblokirati federalnu vladu do 8. veljače, čime će se završiti trodnevni sukob demokrata i republikanaca predsjednika Donalda Trumpa oko imigracije i granične sigurnosti.

Zakon o financiranju prošao je proceduralne prepreke u Senatu, pa se očekuje da će uskoro biti izglasan, zbog čega će vlada moći nastaviti s radom.

Demokrati su inzistirali da bilo kakav kratkotrajni zakon o financiranju koji bi omogućio nastavak rada vlade uključi zaštitu za ilegalne imigrante poznate kao "Sanjare" dovedene u zemlju kao djeca, no republikanci su to odbili i rekli da neće pregovarati o imigraciji dok im demokrati ne daju glasove potrebne za nastavak rada vlade.

Godišnje zasjedanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) počinje u utorak, 23. siječnja u švicarskom zimskom centru u Davosu i na njemu će sudjelovati gotovo 3.000 političkih lidera, predstavnika kompanija i civilnog društva te ostale elite.

Trump bi trebao iskoristiti putovanje u Švicarsku za susrete s brojnim čelnicima, među kojima britanskom premijerkom Theresom May.

Trump bi u petak trebao održati vrlo iščekivan govor u kojem će imati priliku iznijeti svoju viziju "Amerike prije svega".

Prethodni američki predsjednik koji je putovao u Davos bio je demokrat Bill Clinton 2000.

Teme kojima će se baviti su, između ostalog, borba protiv globalne nejednakosti, uključivanje siromašnih u procese obrazovanja, davanje političke moći ženama, a u pozadini svega toga i razgovor o prijetnjama globalizacije te povratku nacionalne države zbog svega što se događa u SAD-u i u Europi gdje međunacionalni odnosi u smislu povezivanja na dosadašnji način čak postaju i neprijatelji različitih poredaka i režima.

Kopirati
Drag cursor here to close