Treba to prebrojati...

Završeni najveći izbori na svijetu

Premijer Narendra Modi i njegovi hinduski nacionalisti nadaju se da će osvojiti još jedan petogodišnji mandat, a to potvrđuju i izlazne ankete.
Vijesti / Svijet | 19. 05. 2019. u 17:56 Bljesak.info
Kopirati

Posljednja birališta u Indiji zatvorila su se u nedjelju u 18 sati po mjesnom vremenu označivši završetak šestotjednih parlamentarnih izbora koji su počeli 1. travnja u toj golemoj južnoazijskoj zemlji.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Narendra Modi i njegovi hinduski nacionalisti nadaju se da će osvojiti još jedan petogodišnji mandat, a to potvrđuju i izlazne ankete, piše Hina.

Natjecali su se s velikim mnoštvom moćnih regionalnih stranaka i s vodećom oporbenom Kongresnom strankom, odlučnom u nakani da Modijevu vladajuću stranku BJP svrgnu s vlasti. Rezultati izbora trebali bi biti objavljeni 23. svibnja.

Oko 900 milijuna Indijaca imalo je pravo glasa na izborima koji su se odvijali u sedam krugova. Mnogi smatraju da su ovi izbori bili plebiscit o Modiju koji je 2014. nadmoćno pobijedio.

Četiri izlazne ankete predviđaju veliku pobjedu Nacionalnog demokratskog saveza (NDA) koji predvodi Modijev Bharatiya Janata Party (BJP) i osvajanje 280 do 315 zastupničkih mjesta diljem zemlje, puno više nego što će dobiti oporbena Kongresna stranka.

Stranci ili koaliciji trebaju 272 mjesta za sastavljanje vlade.

Kopirati