Treba to prebrojati...

Završeni najveći izbori na svijetu

Premijer Narendra Modi i njegovi hinduski nacionalisti nadaju se da će osvojiti još jedan petogodišnji mandat, a to potvrđuju i izlazne ankete.
Vijesti / Svijet | 19. 05. 2019. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja birališta u Indiji zatvorila su se u nedjelju u 18 sati po mjesnom vremenu označivši završetak šestotjednih parlamentarnih izbora koji su počeli 1. travnja u toj golemoj južnoazijskoj zemlji.

Premijer Narendra Modi i njegovi hinduski nacionalisti nadaju se da će osvojiti još jedan petogodišnji mandat, a to potvrđuju i izlazne ankete, piše Hina.

Natjecali su se s velikim mnoštvom moćnih regionalnih stranaka i s vodećom oporbenom Kongresnom strankom, odlučnom u nakani da Modijevu vladajuću stranku BJP svrgnu s vlasti. Rezultati izbora trebali bi biti objavljeni 23. svibnja.

Oko 900 milijuna Indijaca imalo je pravo glasa na izborima koji su se odvijali u sedam krugova. Mnogi smatraju da su ovi izbori bili plebiscit o Modiju koji je 2014. nadmoćno pobijedio.

Četiri izlazne ankete predviđaju veliku pobjedu Nacionalnog demokratskog saveza (NDA) koji predvodi Modijev Bharatiya Janata Party (BJP) i osvajanje 280 do 315 zastupničkih mjesta diljem zemlje, puno više nego što će dobiti oporbena Kongresna stranka.

Stranci ili koaliciji trebaju 272 mjesta za sastavljanje vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close