Kimova utvrda

Zašto sjevernokorejski lideri uvijek putuju vlakom i što on skriva?

Vlakom je Kim Jong-un putovao u Vijetnam na drugi susret s Donaldom Trumpom i u državni posjet Pekingu. Na taj način najmlađi iz vladarske dinastije slijedi tradiciju koju je utemeljio djed Kim Il-sung, a nastavio otac Kim Jong-il.
Vijesti / Svijet | 25. 04. 2019. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski vladar Kim Jong-un vjerojatno je državnik s najširim ovlastima i najvećom vladarskom moći na čitavome svijetu.

Nije da Kim nema konkurenciju u nekim drugim diktatorima, ali teško da se itko od konkurenata može približiti tom zdepastom mladom čovjeku iz Pjongjanga, koji je treća generacija neupitnog božanstva koje je u toj zemlji svojim kultom ličnosti izgradio njegov djed Kim Il-sung.

Foto: South China Morning Post / Državni mediji izvještavaju o Kimu kao o "Vrhovnom predstavniku svekorejskog naroda"

Kimov posjet Rusiji tipičan je za sjevernokorejske vladare, jer je u Vladivostok stigao osobnim vlakom. Jednako tako vlakom je putovao u Vijetnam na drugi susret s Donaldom Trumpom i u državni posjet Pekingu. Na taj način najmlađi iz vladarske dinastije slijedi tradiciju koju je utemeljio djed Kim Il-sung, a nastavio otac Kim Jong-il.

Zanimljivo je da se Kim Jong-il, kratko prije svoje smrti 2011., danima vozio vlakom do Moskve, gdje je također na dnevnom redu bio susret s ruskim liderom, u tom slučaju Dmitrijem Medvjedevim.

Prema službenim informacijama državne agencije, Kim Jong-il je i umro putujući vlakom, za vrijeme jedne turneje po sjevernokorejskim pokrajinama.

Razlog putovanja isključivo vlakom kod Kim Jong-ila bio je strah od letenja, a pritom se ''plašio'' i međunarodne zavjere, jer je vjerovao da bi njegov zrakoplov bio srušen.

Tri generacije diktatora, a jedan vlak

Strah od letenja konačno pobijeđen?

Što se tiče njegova sina, Kim Jong-una, on vjerojatno ne pati od iste fobije kao otac, jer je zrakoplovom putovao u Singapur, na prvi susret s Trumpov (koristio je zrakoplov 747 kompanije Air China), a u neke ranije posjete Kini letio je svojim Iljušinom.

Kako će Kim Jong-un putovati ubuduće, valjda je samo njemu poznato, ali evidentno je da truckanje u vlaku utječe na njegovo zdravlje. Primjerice, nakon 60 sati vožnje do glavnog vijetnamskoga grada Hanoia i natrag, žalio se na iscrpljenost.

Generalno, iz Sjeverne Koreje nema previše letova prema inozemstvu. Linije iz Pjongjanga za Vladivostok (Rusija) i Peking, odnosno Shenyang (Kina), praktično su jedine direktne.

Južnokorejski list Chosun Ilbo piše kako Kimov vlak dostiže maksimalnu brzinu od 60 kmh, jer je pretežak (oklopni vagoni) za razvijanje većih brzina. Ovaj se vlak nije puno mijenjao još od vremena Kimova oca. Oklopne vagone je Kimovu djedu svojedobno poklonio Staljin, a kasnije je uslijedilo nekoliko moderniziranja vlaka.

Broj vagona (prepoznatljive maslinaste boje) u ovoj kompoziciji u novije vrijeme je 21, a ova istinska tvrđava unutra je vrlo elegantno opremljena. Bez tjelohranitelja sjevernokorejski lideri nikada nisu putovali, zbog čega ova željeznička kompozicija i predstavlja pravu utvrdu.

Iako spolja vlak izgleda skromno, unutra se nalazi pravi dvorac na tračnicama. Vagoni u kompoziciji su prilično različiti, pa su tu i restoran, i kuhinja, i takozvani “ekonomski” vagon koji lider Sjeverne Koreje koristi za savjetovanja tijekom samog putovanja. Predviđeni su i posebni vagoni za tjelohranitelje, svitu i poslugu.

Svaki vagon je neprobojan, zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji. Dok putnički vagon teži oko 60 tona, vagon sjevernokorejskog lidera je težak oko 80 tona, prenosi Sputnjik.

Foto: Wall Street Journal / Kim Il Sung, utemeljitelj Sjeverne Koreje, u svome vlaku

Dajte vino i jastoge za stol

Još jedna interesantna karakteristika vlaka sjevernokorejskog lidera jest to što su u njemu iskorišteni specijalni materijali za skrivanje od pratilaca-špijuna.

Očigledno je da sjevernokorejski državni vrh strahuje od nadzora Japana i SAD.

Detalja o korištenju “ Stealth ” tehnologije za prikrivanje nema mnogo, ali u vlaku postoje sredstva za zaštitu od termo, zvučnih i radarskih špijunskih uređaja. Svi kanali za komunikaciju u Kimovu vlaku višestruko su kodirani radi zaštite od presretanja i prisluškivanja.

Vlak posjeduje sistem za potpunu izolaciju i prinudnu ventilaciju. Ta sredstva trebaju omogućiti lideru preživljavanje u slučaju nuklearnog, kemijskog ili biološkog napada.

South China Morning Post piše kako Kim Jong-un nikad ne putuje bez svježih jastoga i crnog francuskog vina, koje se uvozi specijalno za putovanja. Unutra je njegov ured s elegantnim drvenim podom, velikim kaučom, još većim pisaćim stolom na kojemu je satelitski telefon. Tu su i elegantni ekrani i televizori, pristup Internetu, kao i mnoštvo drugih ugođaja i pogodnosti. Kim sa sobom uvijek transportira i dva luksuzna Mercedesa.

Kimova posluga i tjelohranitelji posebna su priča, a može se kazati i atrakcija. Sve mora biti perfektno, jer ne bude li - možda ni tebe sutra neće biti. Sve je savršeno čisto, a isprljali se vlak tijekom vožnje, što je vrlo vjerojatno, na neki ''poseban'' način on ipak mora biti čist prilikom zaustavljanja.

Priča o vlaku Kim Jong-una samo je jedna u nizu nevjerojatnih storija o njegovoj vladavini bez ograničenja, a na svakom koraku ovaj diktator pokazuje kako je on božanstvo koje hoda po zemlji i njegov ga narod ima u tom svjetlu i poštovati.

Video: Kim i njegova ekipa
Kopirati
Drag cursor here to close