Fontana užarene lave

Zapanjujući prizori: Etna izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak

Spektakularne erupcije dosegle su vrhunac, izbacujući "fontanu" užarene lave i do kilometar i pol u visinu.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2021. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najaktivniji europski vulkan "budan" je posljednjih tjedana, a pepeo koji izbacuje dosezao je do grada Katanije, na istočnoj obali Sicilije.

Prema riječima vulkanologa, riječ je o strombolijskoj erupciji, inače normalnoj za 3300 metara visoku Etnu.

"Etna zaista pruža show posljednjih dana", kaže Marco Neri, vulkanolog i član talijanskog Instituta za geofiziku i vulkanologiju.

Video: Erupcija Etna

U ponedjeljak kasno navečer spektakularne erupcije dosegle su vrhunac, izbacujući "fontanu" užarene lave i do kilometar i pol u visinu.

"To je sigurno bila jedna od najspektakularnijih erupcija posljednjih desetljeća", rekao je Boris Behncke, vulkanolog iz Nacionalnog instituta za geofiziku u Kataniji.

Prema vulkanolozima, Etna izbacuje "primitivnu magmu", što je pojam koji se odnosi na vrstu magme čiji se sastav malo promijenio u odnosu na Zemljin plašt gdje je nastala.

Video: Etna erupcija

To je magma koja dolazi iz utrobe planine i nosi veći naboj plina. Iz tog je razloga sposobna proizvesti zapanjujuće visoke fontane od lave.Najduža zabilježena erupcija dogodila se u srpnju 1614. godine, kada su eksplozivne aktivnosti trajale 10 godina, a vulkan je izbacio više od milijardu kubičnih metara lave, prekrivajući 21 kvadratni kilometar.

Najpoznatija i najrazornija erupcija dogodila se 1669. godine, kada je lava, popraćena potresima, zatrpala desetke gradova i došla čak do mora.

Kopirati
Drag cursor here to close