Istrage u tijeku

Zapaljene još dvije katoličke crkve u Kanadi

Crkva sv. Ane i crkva Chopaka planule su u subotu ujutro s manje od sat vremena razmaka, objavila je kanadska policija.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2021. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još dvije katoličke crkve zapaljene su u subotu na zapadu Kanade, na područjima na kojima živi autohtono stanovništvo, čime je broj spaljenih crkava porastao na četiri od otkrića tisuća anonimnih grobova u blizini bivših internata u Britanskoj Kolumbiji kojima je upravljala Crkva.

Crkva sv. Ane i crkva Chopaka planule su u subotu ujutro s manje od sat vremena razmaka, objavila je kanadska policija.

Dužnosnici su rekli da su obje crkve u potpunosti uništene i da požare smatraju "sumnjivima".

- Obje crkve su uništene, objavila je policija.

Požari su se dogodili dva dana nakon što je objavljeno da je pronađeno više od 750 anonimnih grobova na lokaciji bivšeg internata u Marievalu kojim je upravljala Katolička Crkva.

Prošli mjesec, identifikacija posmrtnih ostataka više od 215 djece u blizini drugog internata istog tipa šokirala je zemlju, ilustrirajući kalvariju koju su desetljećima prolazila djeca autohtonih naroda u školama kojima je upravljala Crkva, piše agencija France presse.

Riječ je o 150.000 djece koju se silom odvajalo od njihovih obitelji i smještalo u internate širom zemlje, njih 139, sve do 1990-ih godina.

Mnoga su bila maltretirana i spolno zlostavljana, a više od 4000 ih je u tim institucijama umrlo, utvrdilo je istražno povjerenstvo koje je zaključilo da je to bio "kulturni genocid".

Vlasti provjeravaju postoji li veza subotnjih požara s onima koji su se dogodili 21. lipnja u crkvama u Pentictonu i Oliveru, objavila je policija.

Istrage o tim ranijim požarima još traju.

Kanadski premijer Justin Trudeau u petak se ispričao zbog takvog postupanja prema autohtonim narodima, pozvao Papu da učini isto i nije isključio mogućnost kaznene istrage, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close