Čeka li nas treći svjetski rat?

Zaoštrava se oko Sirije: Svijet na rubu sukoba

Britanija spremna poslati vojsku, Amerika prijeti, Rusija spremna...
Vijesti / Svijet | 11. 04. 2018. u 22:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 SAD još uvijek analizira obavještajne podatke o prošlotjednom kemijskom napadu u Siriji, rekao je u srijedu američki ministar obrane Jim Mattis, govoreći opreznijim tonom nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio raketnim napadima.

Upitan ima li dovoljno dokaza protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Mattis je rekao: "Još uvijek analiziramo obavještajne podatke, mi i naši ostali saveznici. Još radimo na tome".

Pojedinosti nije iznosio.

Amerika spremna za vojnu opciju

Mattis je također ponovio da je američka vojska spremna za vojnu opciju ako to bude potrebno i ako tako odluči predsjednik Trump.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se nada da će "prevagnuti zdrav razum", iako geopolitičke napetosti širom "sve više kaotičnog svijeta" stvaraju nervozu.

Nekoliko sati nakon što je Trump tvitao da će rakete "padati" po Siriji, Pentagon je objavio da neće komentirati buduće vojne operacije.

"Ministarstvo obrane ne komentira moguće buduće vojne akcije. Za komentar predsjednikova tvita obratite se Bijeloj kući", rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

Rusija spremna

U međuvremenu ruska vojska je ovjavila kako pozorno prati stanje u vezi sa Sirijom i upoznata je s kretanjima američkih ratnih brodova koji su na putu prema Zaljevu, objavila je pošto je američki predsjednik najavio napade na Siriju zbog uporabe kemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad, prenosi Hina.

"Umjesto da govori o spremnosti koalicije da ispali projektile na Siriju, SAD-u bi bilo bolje da obnovi uništeni grad Raku i pruži razne oblike pomoći njegovim napaćenim stanovnicima."

Ulazak u Dumu

Ponovilo je da je navodni kemijski napad na Dumu bio lažan i da su za to krive Bijele kacige, odbacivši tvrdnje Zapada da su odgovorne sirijske vladine snage.

Ruska vojna policija ući će u četvrtak u Dumu, najavilo je ministarstvo.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je u srijedu da je SAD izmislio izvješća o kemijskom napadu u Dumi i poručio da se to ne smije iskoristiti kao opravdanje za američke napade na mete sirijske vlade.

Iran podržao Siriju

U međuvremenu, Iran je ponovno izrazio potporu Siriji.

Visoki savjetnik vrhovnog iranskog vođe rekao je u srijedu da će Teheran pružati potporu Damasku protiv bilo kakve strane agresije, prenijela je iranska državna televizija.



"Stajat ćemo uz sirijsku vladu protiv bilo kakve strane agresije... Iran podržava Siriju u njezinoj borbi protiv Amerike i cionističkog režima (Izraela)", rekao je Ali Akbar Velajati tijekom posjeta istočnoj Guti u Siriji.

May spremna odobriti sudjelovanje britanske vojske

Britanska premijerka Theresa May spremna je dopustiti da vojska njezine države sudjeluje u vojnoj akciji kojom bi se odgovorilo na navodni napad kemijskim oružjem u Siriji, prenosi u srijedu BBC. May za tu akciju ne planira tražiti podršku parlamenta jer želi djelovati brzo, otkrio je BBC ne navodeći izvore za tu tvrdnju.

Britansku premijerku zakon ne obvezuje da stavi vojnu akciju na glasovanje pred parlament, ali zastupnici su glasali o intervencijama u Libiji i Iraku. Mnogi od njih sada smatraju da bi parlament uvijek trebao glasati prije nego vlada poduzme vojnu akciju. Na glasanje u parlamentu o akciji u Siriji pozvao je ranije čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn koji je poručio kako parlament mora sudjelovati u odluci o provođenju bilo kakve vojne akcije.

Odbila komentirati Trumpa

Glasnogovornik premijerke odbio je komentirati te informacije. Britanska premijerka u srijedu je rekla kako sve upućuje na to da su sirijske vlasti odgovorne za kemijski napad u Dumi i da takvi šokantni postupci ne mogu proći bez odgovora.

"Napad kemijskim oružjem koji se dogodio u subotu u Dumi u Siriji bio je šokantan i barbarski čin“, istaknula je May u središnjem engleskom gradu Birminghamu.

''Upotreba kemijskog oružja ne može proći bez odgovora'', naglasila je premijerka i dodala kako ''sve upućuje na to da je za napad odgovoran sirijski režim''. Odbila je reći je li zabrinuta objavom američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru u kojoj je najavio vojnu akciju u Siriji i poručio kako „projektili stižu“.

Izrael pozvao na djelovanje protiv sirijskog režima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu iskoristio je svoj današnji govor na godišnjoj komemoraciji holokausta kako bi pozvao na djelovanje protiv Sirije zbog navodnog napada kemijskim oružjem.
 
Sjedinjene Države zaprijetile su Siriji zračnim napadima zbog navodne upotrebe kemijskog oružja koju Damask i Rusija negiraju.
 
"Događaji posljednjih dana nam pokazuju da je suprotstavljanje zlu i agresiji misija koja je obaveza svake generacije", poručio je Netanyahu na početku komemoracije, iako se nije izravno referirao na spor Washingtona i Moskve.

"Čovječanstvo plaća cijenu"

"Vidjeli smo sirijsku djecu koja je ubijena kemijskim oružjem. Srca su nam pogođena tim groznim prizorima", rekao je izraelski premijer.
 
Koristeći primjere Drugog svjetskog rata i holokausta pozvao je na djelovanje protiv Irana, kritizirajući nuklearni sporazum koji je Teheran potpisao sa šest svjetskih sila, a kojemu se protivi američki predsjednik Donald Trump.


 
"Nedostatak volje među zapadnim državama da se čvrsto suprotstave tiranskom režimu, njihov nedostatak volje da plate cijenu zaustavljanja agresije u ranoj fazi, dovodi do toga da čovječanstvo kasnije plati mnogo veću cijenu", zaključio je Netanyahu.

Putin ga telefonski nazvao

S njim je u srijedu telefonski razgovarao ruski predsjednik Vladimir Putin koji ga je pozvao da ne čini ništa što će dodatno destabilizirati Siriju, objavio je Kremlj.
 
Sirija, Iran i Rusija tvrde da Izrael stoji iza nedjeljnog zračnog napada na sirijsku zračnu bazu u kojemu su poginula sedmorica pripadnika iranskog vojnog osoblja, a Izrael nije ni potvrdio ni odbacio tu tvrdnju.
 
Putin je Netanyahuu naglasio kako je važno zadržati sirijski suverenitet, stoji u priopćenju na službenim stranicama Kremlja. Netanyahuov ured je, izvještavajući o tom telefonskom razgovoru, priopćio da je "premijer ponovio da Izrael neće dopustiti Iranu da uspostavi vojnu nazočnost u Siriji".

Sirijsko nebo utihnulo

Sirijsko nebo večeras je potpuno utihnulo.

Naime, na siteu Flightradar24, koji prikazuje mapu kretanja svih civilnih aviona u svijetu, večeras se jasno vidi sablasno nebo nad Sirijom, ali stotinama kilometara od njenih granica.

Prvi američki udar očekuje se s mora, odnosno napad krstarećim raketama i dronovima. S druge strane, Rusi su u Siriju dopremili nekoliko divizija proturaketnog sustava  S-400, a procjenjuje se da za sada imaju oko 92 rakete.

  / Nebo iznad Sirije je pusto

Pogledajte razliku ostalog dijela Mediterana i Europe, gdje se jasno vidi da se avionski promet obavlja redovno, ali da se sirijsko područje zaobilazi u širokom luku.

Izvjesno je da će se nebo nad Sirijom uskoro usijati, dok svijet strahuje od armagedonskog obročuna supersila.

Kopirati
Drag cursor here to close