Popis

Zagreb traži od Beograda 1.396 osoba zbog ratnih zločina

Na osnovu popisa se ne može precizno reći koliko ima Srba, a koliko Hrvata, jer su neka imena i prezimena identična kod oba naroda, ali je nesumnjivo da među njima ima i Hrvata, poput Mirka Norca i Branimira Glavaša.
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2019. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na popisu hrvatskih pravosudnih organa dostavljenom Srbiji nalazi se 1.396 imena osoba koje su optužene ili osuđene za ratne zločine, ali se ne navodi njihova nacionalnost, dok popis srpskog tužiteljstva sadrži samo 51 ime, piše “Politika”.

List navodi da je ovaj popis predan srpskom Tužiteljstvu za ratne zločine u travnju prošle godine i posljednji je ovakve vrste koji je dostavljen srpskim pravosudnim organima.

Na osnovu popisa  se ne može precizno reći koliko ima Srba, a koliko Hrvata, jer su neka imena i prezimena identična kod oba naroda, ali je nesumnjivo da među njima ima i Hrvata, poput Mirka Norca i Branimira Glavaša.

Za razliku od popisa hrvatskih pravosudnih organa, popis koje je srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine dostavilo Tužiteljstvu Hrvatske daleko je kraći - svega 51 ime, od čega je čak 50 optuženih, odnosno osuđenih, hrvatske nacionalnosti.

Predsjednik Dokumentacijsko-informacijskog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da su od 1.396 imena sa popisa optuženih i osuđenih za ratne zločine, koji je dostavljen iz Hrvatske, njih 99 odsto Srbi iz Hrvatske.

On smatra da je nadležnima u Hrvatskoj najviše stalo do sporazuma o procesuiranju ratnih zločinaca, jer oni očekuju da u njemu bude precizirano da Srbija ne može koristiti regionalnu nadležnost za suđenje u ratnim zločinima, koja sada postoji u zakonima koji reguliraju ovu oblast.

“To je ono što Hrvate boli i zbog čega su pravili mnogo problema Srbiji na dosadašnjem putu ka EU. Jedan od prioriteta im je da se izbore da naša zemlja ne sme da sudi hrvatskim državljanima. Činjenica da Srbija može procesuirati branitelje u Hrvatskoj se ocenjuje kao vrlo drzak stav naše zemlje”, navodi Štrbac.

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković na sastanku prošlog tjedna suglasili su se da ove popise  u potpunosti treba ažurirati “kako bi se otklonile neusklađenosti”.

Oni su razgovarali o radu mješovite komisije koja ima zadatak da izradi sporazum o procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

“Politika” napominje da nije poznato kakve “neusklađenosti” postoje između srpskih i hrvatskih popisa, kao što se ne zna ni šta će i na koji način regulirati sporazum o procesuiranju počinitelja ratnih zločina koji su najavili ministri pravde Srbije i Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close