Prosvjed zbog zabrane rada

Zagreb: Pred Ministarstvom financija ugostitelji simbolično upalili lampaše

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od subote je zabranjen rad kafića i restorana zbog povećanog broja zaraženih osoba.
Vijesti / Svijet | 30. 11. 2020. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:24 sata.hr / Zagreb: Pred Ministarstvom financija ugostitelji simbolično upalili lampaše 

Oko tisuću djelatnika u sektoru ugostiteljstva u mirnoj povorci krenulo je od Trga bana Jelačića do Ministarstva financija gdje su simbolično upalili lampaše kako bi ukazali na kritično stanje u ovom sektoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, od subote je zabranjen rad kafića i restorana zbog povećanog broja zaraženih osoba. Zbog toga je Udruga Glas poduzetnika organizirala prosvjed ugostitelja i drugih poduzetnika kako bi ukazali na neodrživo stanje u ugostiteljskom sektoru, ali i u drugim granama poduzetništva.

Zdravko Karna iz Nezavisne udruge ugostitelja kazao je kako ugostitelji traže obeštećenje, po uzoru na druge europske države, kao i dugoročno spuštanje PDV-a kako bi mogli isplatiti svoje djelatnike.

Istaknuo je kako su sve europske zemlje snizile PDV za ugostitelje te kako dio odluka Stožera smatraju nepravednima, kao što je zabrana prava kafićima na prodaju kave za van, što mogu obavljati benzinske postaje.

Foto:index/pixell / Zagreb: Pred Ministarstvom financija ugostitelji simbolično upalili lampaše 

Na pregovorima predstavnika ugostitelja i poduzetnika s ministrom financija Zdravkom Marićem koji su održani u prošli petak, a nastavljeni danas tijekom jutra, dogovoren je dio mjera za poduzetnike koje će obuhvaćati mjesečnu naknadu, za one koji su ostali bez prometa, u iznosu od 4.000 kuna (530 eura) mjesečno po zaposlenoj osobi.

„Hrvatska vlada pomoći će i u smanjenju fiksnih troškova koji se odnose na zakup prostora, na komunalije i redovite naknade”, kazao je ministar Marić nakon sastanka.

Ugostiteljima je i dalje omogućena priprema i dostava hrane, ali ne i primanje gostiju u lokale.

 

Kopirati
Drag cursor here to close