Promjene Ustava

Zaev osigurao većinu: Makedonija mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija

Ukoliko amandmani budu usvojeni danas, a nakon što Prespanski sporazum bude ratificiran u grčkoj skupštini, Makedonija mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2019. u 12:30 Fena
Kopirati

Vladajuća koalicija u Makedoniji ima dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana o Prespanskom sporazumu i bez potpore oporbenog pokreta Albanaca BESA, Bilala Kasamija. 

Sjednica parlamenta dva je dana odgađana zbog neizvjesnosti da li će vladajuća koalicija na čelu sa Zoranom Zaevom, moći osigurati potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 zastupničkih glasova. 

Pojedinačno najuticajnija oporbena VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog priopćila je ranije da neće nazočiti sjednici parlamenta na kojoj će biti usvojene ustavne promjene. 

Ukoliko amandmani budu usvojeni danas, a nakon što Prespanski sporazum bude ratificiran u grčkoj skupštini, Makedonija mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija, pišu makedonski mediji. 

 To bi značilo kraj 20 godina dugog spora između Skoplja i Atine i otvorilo vrata Makedoniji za ulazak u NATO i Europsku uniju.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati