Ulaznica za NATO i EU

Zaev: Makedonija mora iskoristiti priliku za rješenje spora s Grčkom

"Zgrabit ćemo tu priliku jer je to naša ulaznica za EU i NATO", kazao je makedonski premijer.
Vijesti / Svijet | 15. 09. 2018. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonski premijer Zoran Zaev u četvrtak je u obraćanju zastupnicima u Europskom parlamentu rekao kako je mogućnost rješenja spora s Grčkom oko imena njegove zemlje prilika koja se ne smije propustiti i "ulaznica za NATO i EU".

Zaev je u svome izlaganju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu najviše pozornosti posvetio nedavno sklopljenom okvirnom sporazumu između Grčke i Makedonije.

Istaknuo kako je sporazum s Grčkom "najbolja prilika" koju je njegova zemlja do sada dobila te kako takvu priliku neće propustiti.

"Zgrabit ćemo tu priliku jer je to naša ulaznica za EU i NATO", kazao je makedonski premijer.

Grčka i Makedonija su u lipnju potpisale preliminarni sporazum o preimenovanju Makedonije. Dugogodišnji prijepori oko njezine imena, blokirali su mogućnosti pristupanja Makedonije Europskoj uniji i NATO-u.

Novo ime koje se predlaže je "Republika Sjeverna Makedonija". Odluku o novom nazivu formalno je ratificirao makedonski parlament, a građani će se o tome izjasniti na referendumu 30. rujna.

U obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta, Zaev je kazao kako nema snažne Europe bez uspješnog Balkana te da Balkan može biti uspješan samo ako je integriran u Europsku uniju.

Zaev je naglasio kako je Makedonija uz pomoć svojih europskih prijatelja politički nesporazum u odnosima s Grčkom pretvorila u "dobre i prijateljske odnose susjeda". Ocijenio je kako su obje strane učinile ustupke, ali su dobile puno više za svoje građane i budućnosti.

"Stavili smo točku na razlike koje su bile prepreka za našu zemlju 25 godina", ustvrdio je Zaev.

Makedonski referendum bit će drugi referendum o samostalnosti države, rekao je, među ostalim, Zaev. "Za Makedoniju je to prilika koju smo dugo čekali. 1991. smo na referendumu glasali za samostalnost. Sada moramo učiniti drugi korak, iskoristiti priliku da postanemo 30. članica NATO saveza i počnemo pregovore s EU-om, poglavlje po poglavlje", rekao je Zaev, po makedonskoj agenciji MIA.

Zaev je kazao kako je svjestan da je pred Makedonijom još dugi put u dostizanju standarda EU-a.

"Naša borba za europsku budućnost bila je ključni faktor za postizanje povijesnog sporazuma s Grčkom i Bugarskom", rekao je.

U uvodnom dijelu svoga izlaganja istaknuo je kako je ovo prvi puta da se makedonski premijer obraća Europskom parlamentu na materinjem jeziku. "Osjećam se kao da sam doma", kazao je Zaev.

Slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl, izvjestitelj za Makedoniju u Europskom parlamentu, makedonskoj novinskoj agenciji je rekao da se pribojava da će, ako referendum o imenu propadne, to biti posljednja prilika za članstvo te zemlje u NATO-u i EU-u, te uputio kritiku makedonskoj oporbi koja se protivi dogovoru Grčke i Makedonije o imenu, prenijela je agencija STA.

Kopirati
Drag cursor here to close