Sukob arapskih država

Zabrinutost zbog Bliskog istoka - izoliranost Katara može ostaviti velike posljedice

Vijesti / Svijet | 05. 06. 2017. u 18:27 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Katara je priopćilo kako žali zbog mjera koje su poduzele arapske države, nazvavši ih “neopravdanim“.

"Mjere su neopravdane i temeljene su na tvrdnjama i navodima koji, ustvari, nemaju temelja", navodi se u priopćenju.

Navodi se, također, da te odluke neće utjecati na 'živote građana'.

''Cilj je jasan, a to je nametnuti nadzor nad državom. To je, samo po sebi, kršenje njenog suvereniteta", navodi se u priopćenju.

Kako piše britanski "Guardian" dužnosnici Saudijske Arabije su izjavili da će trupe Katara biti povučene iz rata u Jemenu.

Agresija neće donijeti stabilnost

Mjerama se priključio i Jemen, prenosi državna agencija Saba, koji je Katar optužio za suradnju s ekstremnim grupama u civilnom ratu.

Kako je rekao zamjenik šefa kabineta predsjednika Irana Hasan Rohani, presijecanje odnosa s Katarom nije solucija za rješavanje krize na Bliskom istoku.

''Cijela zona presijeca diplomatske odnose i zatvara granice... To nije način da se riješi problem. Kao što sam rekao ranije, agresija i okupacija neće rezultirati stabilnošću '', napisao je Hasan na svom twitter nalogu.

Iranski ministar vanjskih poslova razgovarao je sa svojim katarskim kolegom nakon što su Saudijska Arabija i druge arapske zemlje prekinule veze i nastojale su izolirati sićušni zaljevski emirat.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tijekom dana je u postu na Twitteru pozvao na dijalog kako bi se riješio sukob, navodeći "da su susjedi trajni; geografija se ne može promjeniti. Prinuda nije rješenje".

Iranska poluslužbena novinska agencija Isna javila je o telefonskom razgovoru dvojice ministara, ne pružajući dodatne detalje, prenosi AP.

Skaču cijene nafte

Cijene nafte skočile su na svjetskoj burzi nakon uvođenja mjera prema Kataru, prenosi Reuters. Katar je najveći svjetski distributer tečnog plina i pojedinih plinskih derivata.
Kako je prošle godine pisao list "Independent" Katar je jedna od zemalja koje je direktno financirala ISIL i pružala im logističku podršku.

Što ovo znači za Katar i šire

S populacijom od oko 2,7 milijuna stanovnika Katar dosta toga stavlja na kocku. Mjere poduzete kada je u pitanju zračni promet mogle bi ozbiljno naštetiti domaćem zračnom prometu, ali i ugroziti ostale letove.

Pored toga što će biti otkazane desetine letova koji se dnevno obavljaju k zaljevskim zemljama, Katar je poznat i kao veoma važno čvorište koje povezuje Europu s Azijom i Oceanijom. Ustaljene rute morat će promijeniti stazu ili izaberu novu zračnu luku i natočiti gorivo što će svakako poremetiti red letenja i izazvati velika kašnjenja.

''Ako je sada putovanje do Europe šest ili sedam sati, promjenama ruta ono će trajati i do devet sati što će umnogome utjecati na putnike'', kažu iz kompanije "Cornerstone Global".

Katar je preko kopna povezan samo sa Saudijskom Arabijom, a preko te granice zemlja se opskrbljuje hranom. Stotine kamiona dnevno uđu u Katar i vjeruje se da se tako dopremi 40 posto namirnica koje se koriste u prehrani. Kako su Saudijci priopćili da će zatvoriti i tu granicu, Katar će postati ovisan od zračne i vodene opskrbe.

'' To će odmah izazvati inflaciju i utjecati na građane koji će vršiti pritisak na vladajuću obitelj da promjene vodstvo ili pravac.

Zatvaranje zračnog prostora za katarske prelete

Etihad Airways (UAE) je na svojim stranicama objavio da od 06. lipnja do daljeg, obustavlja sve letove za/iz Dohe (DOH/OTHH)

Oglasio se i Emirates Airline, objavom o prekidu letenja za/iz Dohe koje također stupa na snagu 06. lipnja.

Isto su učinile i Fly Dubai kao i Saudia te Egyptair.

GACA (General Authority of Civil Aviation), Agencija za civilno zrakoplovstvo Saudijske Arabije, izdala je zabranu slijetanja svih katarskih kompanija i zrakoplova na zračne luke u Kraljevstvu, kao i zabranu polijetanja prema zračnim lukama u Kataru za sve privatne i komercijalne kompanije i zrakoplove registrirane u Saudijskoj Arabiji.

Ova odluka je stupila na snagu odmah. Također je zabranjeno svako korištenje zračnog prostora od strane katarskih zrakoplova i kompanija, počevši od 00.01 UTC, 06. lipnja 2017.

Poslovi

Odluka zemalja koje su svojim stanovnicima naložile da napuste Katar u roku od 14 dana utjecat će i na poslove. Katar je poznat kao zemlja koja ugošćuje mnoge multinacionalne kompanije.

Jedan od najvećih udaraca bio bi svakako ako bi i Egipat izdao takvu naredbu budući da u Kataru radi oko 180.000 Egipćana i to u inženjerstvu, medicini, pravu i građevinarstvu.

Gubitak tolike radne snage izazvao bi probleme kako za lokalne tako i za međunarodne kompanije.

SAD u problemu

Diplomatska kriza mogla bi da ima ozbiljne implikacije i na Sjedinjene Američke Države čija se najveća regionalna vojna baza nalazi upravo u Kataru. Zračna baza smještena u Al Udeidu ima najveće vojno osoblje na Bliskom istoku, a i sama Doha dom je 11.000 američkih vojnika i drugog vojnog osoblja.

Rusija izrazila nadu da kriza s Katarom neće ugroziti borbu protiv terorizma

Kremlj je izrazio nadu da diplomatska kriza između Katara i njegovih zaljevskih susjeda neće naškoditi međunarodnim antiterorističkim naporima.

Rusi bez komentara na mjere

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je novinarima u ponedjeljak kako se Rusija nada da napetosti "neće utjecati na globalnu odlučnost u borbi protiv terorizma", dodajući da posljednji teroristički napad u Londonu ukazuje na značaj te borbe.

Peskov je odbio komentirati optužbe iznesene protiv Katara.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u međuvremenu je izrazio "ozbiljnu zabrinutost novim valom napetosti unutar arapskog svijeta" u telefonskom razgovoru s katarskim kolegom.

Ministarstvo je priopćilo da je Lavrov "pozvao da novonastale razlike budu riješene za pregovaračkim stolom putem dijaloga uz obostrano uvažavanje u suočavanju s izazovima bez presedana, prvenstveno terorističkom prijetnjom", prenosi AP.

Turci tužni, uključio se Erdogan

Turska je izrazila žaljenje zbog sukoba arapskih država iz Persijskog zaljeva s Katarom i priopćila da je voljna da radi na normalizaciji njihovih odnosa. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je pozvao sve strane u sukobu na dijalog i premašivanje razlika "mirnim putem".

"Tužni smo zbog trenutne situacije. Pružit ćemo svaku vrstu podrške da bi se situacija normalizirala", rekao je on.

Turska je posljednjih godina razvila bliske veze s Katarom i Saudijskom Arabijom.

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Numan Kurtulmus je izjavio da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan aktivno uključio u rješavanje krize između Katara i nekoliko arapskih država, javila je turska novinska agencija Anadolija.

''Predsjednik se aktivno uključio u rješavanje ovog problema tako što je, u svojstvu predsjedavajućeg Organizacijom islamske suradnje, obavio telefonske razgovore s velikim brojem predsjednika i premijera islamskih kao i zapadnih zemalja'', rekao je Kurtulmus novinarima u pauzi sjednice Vlade Turske u Ankari.

Istaknuo je kako je potrebno učiniti potrebne napore kako bi što prije bila riješena spomenuta diplomatska kriza. ''Sve govori da se radi o ozbiljnoj krizi. Potrebno je krizu riješiti prije nego se dodatno produbi. Ne treba stvarati nove napetosti na Bliskom istoku. Turska će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi bilo riješeno ovo pitanje'', kazao je Kurtulmus.

Putin i Erdiogan razgovarali o katarskoj krizi

Kremlj je priopćio u ponedjeljak da je ruski predsjednik Vladimir Putin telefionski razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi raspravljali o krizi između Katara i njegovih zaljevskih susjeda.

Kremlj navodi u priopćenju da su dvojica predsjednika tražila od "svih zainteresiranih zemalja da se angažiraju u dijalogu i rade na kompromisnom rješenju u korist očuvanja mira i stabilnosti u regiji Perzijskog zaliva".

Kremlj dodaje kako su dvojica čelnika naglasila da "akutne krize na Bliskom istoku zahtijeva zajednički rad i blisku suradnju međunarodne zjednice u borbi protiv terorističke prijetnje".

Što kaže Katar: "Orkestrirana kampanja"

Procurila je i email prepiska između veleposlanika UAE i SAD prikazuju kontinuiranu kampanju koja se vodi protiv Katara i Kuvajta, piše danas domaća "Al Jazeera".

Kako pišu, katarska novinska agencija hakirana je prošli tjedan i lažne zamjerke na račun američke vanjske politike postavljene na njihovoj web stranici pogrešno su pripisane lideru Katara.

Sada, niz emailova koji pripadaju veleposlaniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koji su poslani američkom kolegi, procurili su u javnost. Oni otkrivaju kako su veleposlanik i Fondacija za obranu demokracije lobirali protiv Katara i Kuvajta u Washingtonu, piše "Al Jazeera".

Kopirati
Drag cursor here to close