Budućnost

Za razliku od Amerikanaca, Putin ima plan za Siriju

Za razliku od grozničavih napora Trumpove administracije da diplomacijom u zadnji čas pokuša okončati krvoproliće kojem je sama doprinijela, stiče se dojam da je Putin čovjek koji ima pla
Vijesti / Svijet | 21. 10. 2019. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budućnost Sirije u velikoj mjeri odredit će sutrašnji sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji, piše CNN, za razliku od SAD, ima plan.

Tek što je američki predsjednik Donald Trump pohvalio sporazum SAD s Turskom o sjeveru Sirije kao "veliki dan za civilizaciju", euforija Bijele kuće naišla je na hladan tuš Turaka koji su odbili da taj dogovor nazovu prekidom vatre.

Samo nekoliko sati kasnije uslijedili su zračni i artiljerijski napadi na sjeveru Sirije, a Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile su Ankaru za kršenje primirja. I u Washingtonu i na Bliskom istoku osjećaju da ovo primirje nije pravi dogovor. Ono ističe sutra, istog dana kada će predsjednici Rusije i Turske razgovarati u Sočiju o budućnosti Sirije.

Jedna stvar je prilično jasna - tada će svijet saznati pravi dogovor o tome kakva će biti budućnost ove nestabilne regije, piše CNN.

Jasno je, također, da će budućnost u velikoj mjeri odrediti ruski predsjednik i da je Putin "vlasnik tamošnjeg vojnog i političkog nereda". Ali za razliku od grozničavih napora Trumpove administracije da diplomacijom u zadnji čas pokuša okončati krvoproliće kojem je sama doprinijela, stiče se dojam da je Putin čovjek koji ima plan.

Rusija je odmah počela pregovore s Kurdima i glavnim saveznikom, Assadovom vladom, brzo postigavši dogovor kojim sirijska vojska može ući u kurdske oblasti gdje Damask nije bio prisutan godinama.

Moskva je brzo poslala i svoju vojsku da služi kao tampon zona između Turaka i kurdskih i sirijskih snaga.

"CNN" zaključuje da Trumpova Bijela kuća nikad neće moći pokušati pronaći rješenje za kaotičnu situaciju na sjeveroistoku Sirije, a ako bilo ikakvog dogovora i bude, njega će sutra u Sočiju postići Putin i Erdogan, pod svojim uvjetima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close