Strane

Za koga je Turska u Siriji?

''Turska politika prema Siriji nije podrška nijednoj zemlji. Nema promjene u politici koju Turska provodi'', izjavio je Bozdag novinarima u Kataru.
Vijesti / Svijet | 16. 04. 2018. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Turska nije protiv nijedne zemlje u poziciji prema Siriji i njezina politika u regiji razlikuje se od one koju provode Iran, Rusija ili Sjedinjene Države'', izjavio je u ponedjeljak zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag.

Komentari Bozdaga, koji je ujedno i vladin glasnogovornik, odgovor su na novinarsko pitanje o ranijim izjavama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je kazao da turska podrška raketnim udarima protiv Sirije pokazuje da se ona "odvojila" od Rusije.

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska u subotu su ispalile više od stotinu projektila na Siriju nakon, kako navodi Pentagon, dokaza da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran za  napad kemijskim oružjem koristeći plin klorin.

''Turska politika prema Siriji nije podrška nijednoj zemlji. Nema promjene u politici koju Turska provodi'', izjavio je Bozdag novinarima u Kataru.

''Mi nemamo jedinstvenu politiku sa SAD-om prema pitanju YPG, i turski stav tu se nije promijenio. Također smo protiv bezuvjetnom podrške sirijskom režimu, i razlikujemo se s Iranom i Rusijom po tom pitanju'', kazao je.  

Iako Turska surađuje s Iranom i Rusijom na ublažavanju nasilja u Siriji, Ankara već dugo zahtijeva da predsjednik Bashar al-Assad napusti vlast i podržava pobunjenike koji se bore protiv njega. Najveći saveznici Assada su Moskva i Teheran.

Turska je također dugo u sporu s Washingtonom oko američke podrške kurdskoj miliciji YPG, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim militantima koji predvode decenijama dugu pobunu na turskom tlu.  

Turska je podržala udare američkih, britanskih i francuskih snaga, navodeći da je to poruka Assadu.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je u ponedjeljak kako zračni udari koje su izvele Sjedinjene Države, Francuska i Britanija po Siriji neće promijeniti smjer sirijskog rata ali je dodao da su oni način pokazivanja da je svijetu dosta korištenja kemijskog oružja.
''Veoma je bitno naglasiti da to nije pokušaj promjene smjera rata u Siriji niti je to pokušaj promjene režima'', izjavio je Johnson novinarima po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU u Luxembourgu.

''Plašim se da će se sirijski rat nastaviti ovim užasnim i mizernim tijekom. Svijet je, međutim, rekao: 'Dosta nam je korištenja kemijskog oružja''', izjavio je šef britanske diplomacije, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close