I idu prema BiH

Za 40 posto povećan broj migranata koji su ušli u Crnu Goru

U izvještaju se upozorava da je porastao broj migranata koji su podnijeli zahtjev za azil u Crnoj Gori, kao i da je trend prisutan na značajnoj razini od 2017. godine.
Vijesti / Svijet | 19. 11. 2019. u 11:32 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija (EK) upozorila je na povećanje broja migranata koji ulaze u Crnu Goru i traže azil u toj državi, javlja Anadolija.

U radnom dokumentu EK o stanju u 23. i 24. pregovaračkom poglavlju navodi se da je broj migranata koji su ušli u Crnu Goru povećan za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Crna Gora je izvršila readmisiju 1.066 migranata iz susjednih zemalja u okviru bilaterlanih sporazuma, uključujući 1.021 lice iz Bosne and Hercegovine. Usprkos činjenici da neregularni migranti ulaze u Crnu Goru uglavnom iz Albanije, Crna Gora je izvršila readmisiju samo 98 migranata u Albaniju, dok je 107 zahtjeva odbijeno“, piše u radnom dokumentu koji je predstavljen u Podgorici.

U izvještaju se upozorava da je porastao broj migranata koji su podnijeli zahtjev za azil u Crnoj Gori, kao i da je trend prisutan na značajnoj razini od 2017. godine.

Navodi se da su od početka godine crnogorski državni organi presreli 5.887 migranata, što je za 43 posto više nego prošle godine.

U izvještaju se navodi i da je većina migranata izrazila namjeru za podnošenjem zahtjeva za azil.

''Od početka godine je pri izlazu iz Crne Gore spriječeno 1.758 nelegalnih graničnih prelazaka i 7.747 ulazak. Sekundarna kretanja nastavila su da doprinose migratornim tokovima'', navodi se u izvještaju.

U radnom dokumentu EK se ističe i da je u prvoj polovici godine samo 13 migranata tražilo povratak u zemlju porijekla, kao i da je njihov povratak organizirala Međunarodna ogranizacija za migracije (IOM).

Podsjeća se i da Crna Gora ima akcijski plan za provođenje mjera reintegracije za povratnike.

''Iako Crna Gora nema sporazume o readmisiji sa zemljama porijekla, Vlada je preduzela prve diplomatske korake za pokretanje pregovora o readmisiji sa preovladavajućim zemljama porijekla kao što su Pakistan, Irak, Iran, Maroko i Alžir“, ističe se u dokumentu EK. 

Kopirati
Drag cursor here to close