Oružje

Xian H-20 – Kina ima boga rata na nebu

Novi kineski bombarder bit će važna prekretnica u suparništvu Pekinga i Washingtona jer je stelt tehnologiju teško svladati i skupa je za razvijanje.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2021. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski bombarder Xian H-20, kog Kinezi nazivaju "bogom rata na nebu", može letjeti 8.000 kilometara bez punjenja goriva i posjeduje tehnologiju koja ga čini nevidljivim za radare, piše Srna.

Časopis "Kina - Zapadna industrijska grupa" , kineske državne obrambene korporacije, objavio je grafičku kompjutersku sliku ovog stelt bombardera, ali vlada u Pekingu još nije službeno potvrdila postojanje takvog zrakoplova.

Dizajn zrakoplova zapanjujuće je sličan američkom bombarderu B-2 Spirit, koji čini osnovu američkog strateškog zrakoplovstva, pišu američki stručnjaci.

Novi kineski bombarder bit će važna prekretnica u suparništvu Pekinga i Washingtona jer je stelt tehnologiju teško svladati i skupa je za razvijanje.

Video: China's H-20 Bomber Can Strike Targets From Over 5,000 Miles Away

Prema dostupnim informacijama, Xian H-20 će na kraju zamijeniti H-6 iz 1950., koji je Kina dosljedno modernizirala desetljećima, navode američki mediji.

Očekuje se da će novi kineski zrakoplov biti opremljen nuklearnim i konvencionalnim krstarećim raketama.

Zrakoplovni stručnjak i azijsko-pacifički vojni analitičar Jonh Gravitt navodi da "strateška prednost ovog zrakoplova leži u njegovoj sposobnosti da napadne kao strateški bombarder".

" Xian H-20 moći će pogoditi ciljeve smještene na velikoj udaljenosti, moguće i u drugom otočkom lancu...Odnosno, moći će ugroziti američku vojsku i američke interese u azijsko-pacifičkoj regiji", smatra ovaj analitičar.

Britanski Kraljevski institut za sigurnosna i obrambena istraživanja smatra da će kineski stelt bombarder pružiti Kini "priliku za interkontinentalnu projekciju moći".

 

Kopirati
Drag cursor here to close