Kina

Xi Jinping postaje novi Mao Ce-tung

Nijedan čelnik nakon Maoa (1893.-1976.) nije doživio da se njegov doprinos ideologiji tako slavi dok je još na funkciji.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2017. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Xi Jinping definitivno se u utorak afirmirao kao najmoćniji čelnik unazad 40 godina u Kini: ušao je u povelju vladajuće Kineske komunističke partije, jednako kao i osnivač režima Mao Ce-tung.

Xi Jinping (64), na čelu partije od kraja 2012., uz to će nesumnjivo u srijedu dobiti novi petogodišnji mandat glavnog tajnika, najviši naslov u zemlji, prenosi Hina.

Okupljeni od prošlog tjedna na kongresu u Pekingu, više od 2300 delegata iz čitave zemlje odobrilo je u utorak uključivanje u povelju partije "misli Xi Jinpinga o socijalizmu na kineski način za novo razdoblje".

Koncept je to koji odsad predstavlja "vodič djelovanja" najveće stranke na svijetu (89 milijuna članova).

"To će Xiju dati iznimne ovlasti. Imat će status poput onog koji je imao Mao", kaže Willy Lam, politolog s kineskog sveučilišta u Hong Kongu.

"Mogao bi biti kao on: doživotni čelnik toliko dugo koliko bude zdrav".

Nijedan čelnik nakon Maoa (1893.-1976.) nije doživio da se njegov doprinos ideologiji tako slavi dok je još na funkciji.

Ime Denga Xiaopinga, tvorca reformi s kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća koje su od Kine učinile drugu gospodarsku silu na svijetu, ušlo je u povelju nakon smrti, 1997.

 

Dosta trčanja za ženama

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je kolegama u Komunističkoj partiji da je "dosta trčanja za užitcima" jer je nemali broj političara u vrhu vlasti, u kojemu je i dalje niska zastupljenost žena, umiješan u ljubavne afere.
Žene čine tek četvrtinu od 2.300 izaslanika koji do utorka sudjeluju na kongresu stranke na vlasti što se održava svakih pet godina.

"Žene drže polovinu neba", izreka je utemeljitelja režima Mao Ce-tunga iz 1950-ih koja poziva na ravnopravnost spolova, nakon tisućljeća u kojima su žene bile u podređenom položaju u vrijeme Kineskog Carstva.

No od 1949., kada su komunisti utemeljili Narodnu Republiku, nijedna žena nije ušla u sami vrh vlasti, u Stalni komitet politbiroa Kineske komunističke partije u kojemu su sedmorica najmoćnijih koji vladaju zemljom.

To će se tijelo vlasti obnoviti u utorak ili u srijedu, ali će najvjerojatnije i dalje biti rezervirano za muškarce, osim ako se ne dogodi neko čudo, prenijela je Hina

Kopirati
Drag cursor here to close