Globalna borba

WHO: Povećava se "groteskna" nejednakost pristupa cjepivima

"Jaz između broja cjepiva primljenih u bogatim zemljama i onih putem Covaxa se produbljuje i svakog dana postaje sve groteskniji", dodao je čelnik WHO-a.
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2021. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povećava se nejednakost pristupa cjepivima protiv covida-19 između bogatih i siromašnih zemalja i postaje "groteskna", rekao je u ponedjeljak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus i upozorio da na taj način virus može svijet godinama učiniti svoji taocem.

"U siječnju sam upozorio da će svijet doći na rub moralnog sloma ako ne osigura jednaku raspodjelu cjepiva protiv covida-19. Imamo mogućnosti izbjeći taj neuspjeh, ali šokantno je kako je malo učinjeno", izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

"Jaz između broja cjepiva primljenih u bogatim zemljama i onih putem Covaxa se produbljuje i svakog dana postaje sve groteskniji", dodao je, prenosi Hina.

Međunarodni sustav Covax, koji je osnovao WHO, ove godine namjerava osigurati doze za 20 posto stanovništva u blizu 200 zemalja i teritorija, uključuje mehanizam financiranja za pomoć za 92 siromašne zemlje.

"Zemlje koje danas cijepe mlađe, zdrave osobe koje su izložene slabom riziku zaraze covidom-19 čine to na štetu života zdravstvenog osoblja, starijih i rizičnih skupina u drugim zemljama", naglasio je čelnik WHO-a.

"Najsiromašnije zemlje se pitaju misle li bogate zemlje stvarno ono što govore kada spominju solidarnost. Nepravedna raspodjela cjepiva nije samo moralna uvreda. Ona je gospodarski i epidemiološki autodestruktivna", inzistirao je.

"Neke zemlje se utrkuju da cijepe cjelokupno svoje stanovništvo, dok druge nemaju ništa. To stvara kratkoročnu sigurnost, ali to je lažni osjećaj sigurnost", ocijenio je generalni direktor WHO-a.

Što covid više kruži, pojavljuje se više varijanti i sve je vjerojatnije da postojeća cjepiva neće biti učinkovita", objasnio je.

Kopirati
Drag cursor here to close