Upozorenje

WHO: Afrika bi mogla postati novi epicentar pandemije

Postoje i strahovi da bi se bolest mogla brzo proširiti u prenapučenim područjima u kojima je nemoguće prakticirati fizičko distanciranje i gdje mnogi nemaju pristup čistoj vodi i sapunu.
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2020. u 12:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afrika bi mogla postati sljedeći epicentar izbijanja koronavirusa, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U prošlom tjednu je došlo do naglog porasta broja zaraženih.

Do sada je bilo gotovo 1.000 smrtnih slučajeva i više od 18.000 zaraženih širom Afrike, iako su te stope daleko niže od onih koje su zabilježene u dijelovima Europe i SAD-a , prenosi BBC.

WHO navodi da se čini da se virus širi van afričkih prijestolnica. Također je istaknuto da na kontinentu nema dovoljno respiratora neophodnih u liječenju teško oboljelih.

Direktorica ove organizacije u Africi Matshidiso Moeti rekla je za BBC da je organizacija uvidjela da se virus počeo širiti iz glavnih gradova u "pozdainske predjele" u Južnoj Africi, Nigeriji, Obali Slonovače, Kamerunu i Gani.

Ona je rekla da su se fokusirali na prevenciju, a ne na liječenje bolesti jer afričke države nemaju kapacitet za liječenje mnogih pacijenata koji bi oboljeli od koronavirusa.

''Želimo smanjiti stopu ljudi kod kojih dođe do toga da trebaju biti prebačeni na intenzivnu njegu, jer znamo da u većini afričkih zemalja ova vrsta odjeljenja nije adekvatno opremljena. Moram naglasiti da je nedostatak respiratora jedan od najvećih izazova u ovoj zemlji'' - rekla je ona.

Za pacijente koji imaju jake simptome Covida-19, pristup respiratoru može biti pitanje života ili smrti.

Postoje i strahovi da bi se bolest mogla brzo proširiti u prenapučenim područjima u kojima je nemoguće prakticirati fizičko distanciranje i gdje mnogi nemaju pristup čistoj vodi i sapunu.

Kopirati
Drag cursor here to close