Spitzenkandidat

Weber službeno objavio kandidaturu za predsjednika Eurpske komisije

Weber se kandidirao za tzv. 'spitzenkandidata', vodećeg kandidata, novog modela po kojem je po prvi put izabran sadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.
Vijesti / Svijet | 07. 09. 2018. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački zastupnik u Europskom parlamentu Manfred Weber službeno je u srijedu objavio da želi biti kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije.

"Želim biti kandidat EPP-a na europskim izborima 2019. i postati sljedeći predsjednik Europske komsije. Europi je potreban novi početak i više demokracije", objavio je Weber na Twitteru tijekom sastanka zastupnika EPP-a u Bruxellesu.

"Ne možemo nastaviti kao prije. Pridonijet ću vraćanju Europe europskim građanima i uspostavi veze između građana i Europske unije. Želim otvoriti novo poglavlje za EU", poručio je Weber, koji dolazi iz njemačke Kršćansko socijalne unije (CSU), sestrinske stranke njemačke demokršćanske stranke CDU.

Weber se kandidirao za tzv. 'spitzenkandidata', vodećeg kandidata, novog modela po kojem je po prvi put izabran sadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Taj model podrazumijeva da vodeći kandidat one političke grupacije koja osvoji najviše glasova na izborima postaje predsjednik Europske komisije. Takav način izbora i dalje ima puno protivnika u Europskoj uniji, među njima je i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Do sada se uvijek za predsjednika Komisije tražilo da ima premijersko ili barem ministarsko iskustvo, dok Weber nikada nije bio u izvršnoj vlasti. Prema njemačkim medijima, kancelarka Angela Merkel želi da sljedeći predsjednik Komisije bude Nijemac.

Europska pučka stranka će svog 'spitzenkandidata' izabrati na kongresu 7. i 8. studenoga ove godine u Helsinkiju. Osim Webera kao mogući kandidati EPP-a spominju se bivši finski premijer Alexender Stubb i sadašnji glavni pregovarač za Brexit, Francuz Michel Barnier.

Lisabonski ugovor predviđa da predsjednika Komisije predlažu šefovi država ili vlada "vodeći računa o rezultatima izbora za Europski parlament".

Kopirati
Drag cursor here to close