Zbog "etničkog čišćenja"

Washington uveo sankcije mijanmarskom vojnom vrhu

"Američka vlada prva javno djeluje prema najvišim dužnosnicima mijanmarske vojske", istaknuo je Mike Pompeo.
Vijesti / Svijet | 17. 07. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su uvele sankcije načelniku glavnog stožera mijanmarske vojske i trojici vojnih dužnosnika zbog "etničkog čišćenja" Rohingya, priopćio je u utorak američki državni tajnik Mike Pompeo.

Načelniku glavnog stožera Min Aung Hlaingu, njegovu zamjeniku Soe Winu te generalima Than Oou i Aung Aungu zabranjen je ulazak u SAD, kao i članovima njihove uže obitelji, dodaje se u priopćenju.

"Američka vlada prva javno djeluje prema najvišim dužnosnicima mijanmarske vojske", istaknuo je Mike Pompeo. "Ciljali smo ove pojedince na temelju vjerodostojnih informacija o njihovoj umiješanosti u teške povrede ljudskih prava", javlja Hina.

Državni tajnik je usto izrazio "zabrinutost" zbog toga što mijanmarska vlada "nije učinila ništa kako bi kaznila organizatore" nasilja zbog kojega je oko 740.000 muslimana Rohingya krajem kolovoza 2017. moralo pobjeći iz te zemlje u kojoj su većina stanovnika budisti.

Pred progonom mijanmarske vojske i budističkih milicija sklonili su se u velike improvizirane kampove u Bangladešu.

No, stotine tisuće njih još živi u državi Rakhineu u Mijanmaru, nerijetko u kampovima u kojima vladaju neljudski uvjeti.

Istrage UN-a ocijenile su "genocidom" nasilje mijanmarske vojske nad Rohingyama, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close