Različiti stavovi

Vučić ''zaratio'' sa Srpskom pravoslavnom crkvom zbog Kosova

SPC je jučer objavio poruku nedavno završenog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja "neotuđivi središnji dio Srbije".
Vijesti / Svijet | 11. 05. 2018. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zamrznuti konflikt s Kosovom nije rješenje i da je potrebno postići kompromis.

"Što je rješenje. Rješenje je da negiramo, da imamo zatvoreni konflikt i da čekamo bolje vrijeme... Koje bolje vrijeme", rekao Vučić na konferenciji za novinare

Vučić je rekao da veoma poštuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali da ne bi bilo razgovora ako bi se vlada držala stava crkve.

On je rekao da poštuje stav Crkve, da je više puta pročitao priopćenje, ali da nije vidio što je rješenje.

"Sve poštujem, ali nisam vidio što je rješenje. Da smo protiv svega i da čekamo bolja vremena, kad nas bude pet ili tri milijuna ili kad nam drugi pobjegnu još pedeset godina?", upitao je Vučić, navodeći da je Srbija "dovedena u vrlo tešku situaciju".

Predsjednik je rekao da je Srbija spremna za razgovore i kompromis s Kosovom, ali ne i za ucjene i prijetnje.

"Građani Srbije će imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rješenje", rekao je Vučić.

On je rekao da nema nikakvih iluzija da može da izgura nešto što građani Srbije neće.

"Svi govore o svetoj zemlji, samo nizko neće da živi na svetoj zemlji", rekao je Vučić i dodao da je "potpuno nerealno" da Albanci s Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji.

SPC je jučer objavio poruku nedavno završenog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja "neotuđivi središnji dio Srbije".

"Apeliramona naše državnike da ne smiju nikada da daju svoju suglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono što se pak pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smiju dozvoliti", navodi se u poruci Sabora SPC-a.

Dodaje se i da eventualna podjela Kosova "ne bi bila ništa drugo do priznavanje nezavisne države Kosovo i poklanjanje najvećeg dijela teritorije Pokrajine".

Kopirati
Drag cursor here to close