Reakcija

Vučić: Tražit ćemo da organi Srbije sudjeluju u istrazi ubojstva Ivanovića

Vučić je rekao da će Srbija poduzeti sve mjere koje su neophodne da se pronađe ubojica ili ubojice, i da je to jutros obećao i supruzi Olivera Ivanovića.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2018. u 16:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da je ubojstvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici teroristički čin, prenose beogradski mediji.

Vučić je rekao da je na sjednici Savjeta za nacionalnu sigurnost, koja je sazvana zbog ubojstva Olivera Ivanovića, lidera kosovskih Srba, dogovoreno da se uputi pismo organima Eulexa i Unmika sa zahtjevom da državni organi Srbije sudjeluju u istrazi na Kosovu i Metohiji.

On je kazao kako očekuje da Tužiteljstvo za organizirani kriminal danas pokrene predistražni postupak.

Istaknuo je kako Beograd nema najveće moguće povjerenje u prištinske organe.

Vučić je ocijenio da, tko god da je ubio Ivanovića, Srbin, Albanac ili stranac, da je to napad prije svega na obitelj Ivanović ali i na srpski narod na KiM, na sjever Kosova i na Srbiju u cjelini. 

Predsjednik Vučić je istaknuo da je u drugom dijelu sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost bilo riječi o svakodnevnim prijetnjama ratom i ratnim sukobima na KiM.

Također je izjavio kako nema ovlastenja da govori o saznanjima, kojima raspolažu službe u vezi ubojtsva Olivera Ivanovića, ali, kako je rekao, da "ima mnogo interesantnih detalja, koji ukazuju na moguće počinitelje".

Dodao je da će Srbija poduzeti sve mjere koje su neophodne da se pronađe ubojica ili ubojice, i da je to jutros obećao i supruzi Olivera Ivanovića.

Foto: Anadolija / Mjesto ubojstva Olivera Ivanovića

Vučić je također izrazio sućut obitelji Olivera Ivanovića i Srbima na KiM.

Na kraju je podsjetio da je izaslanstvo Srbije u Bruxellesu napustilo dijalog.

Podsjetimo, Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Sloboda, demokracija, pravda" upucan je jutros ispred ureda stranke u Kosovskoj Mitrovici. Dovezen je u bolnicu u besvjesnom stanju, liječnici su ga pokušali reanimirati ali je Ivanović podlegao ozljedama.

Mogherini pozvala Vučića i Tačija na suzdržanost nakon ubojstva Olivera Ivanovića

Specijalna predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini razgovarala je danas telefonom sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, a nakon ubojstva Olivera Ivanovića u sjevernoj Mitrovici, priopćeno je iz Bruxellesa.

Mogherini je snažno osudila ubiojtvo i izrazila sućut obiteljima i prijateljima ubijenog Ivanovića. Podvukla je očekivanja da će nadležne kosovske vlasti učiniti sve da se odgovorni privedu pravdi bez odlaganja.

''Misija EULEX će pomoći vlastima u skladu sa svojim mandatom'', priopćeno je.

Mogherini je također pozvala sve strane da pokažu smirenost i suzdržanost kako bi omogućili da vladavina prava obavi svoju dužnost, navedeno je iz ureda potpredsjednice Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close