Nove mjere

Vučić zabranio kretanje za vikend

"Od presudnog je značaja da nastavimo da se ponašamo disciplinirano i da budemo disciplinirani", rekao je.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2020. u 08:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kretanje će biti zabranjeno od 13 sati subotom, pa do ponedeljka u pet ujutru, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka sa kriznim stožerom za borbu protiv širenja koronavirusa, kao i sa kriznim stožerom koji se bavi ekonomskim posljedicama ovog virusa, Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu pojasnio da ta zabrana ne važi za umirovljenike koji imaju mogućnost da odu u prodavnicu između četiri i sedam ujutru nedeljom.

Druga mjera je da ne može više od dvoje ljudi da se okupi na jednom mjestu i ta mjera važi od sinoć. Vučić je objasnio da se ta mjera pre svega odnosi na okupljanje tijekom šetnje kućnih ljubimaca.

Kako je precizirao, treća mera je olakšavajuća i ona važi tek od subote uveče, a to je da će od 23 sata do jedan ujutru biti dozvoljena šetnja kućnih ljubimaca

"Od presudnog je značaja da nastavimo da se ponašamo disciplinirano i da budemo disciplinirani", rekao je.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku se 81 osoba nalazi na respiratorima, a većina ukupnog broja zaraženih je u Beogradu, Ćupriji, Čačku i Valjevu. Vučić je dodao i da se u naredna 72 sata očekuje ubrzanje broja zaraženih, a kako je rekao, "nažalost za očekivati je i porast broja smrtnih slučajeva".

Prema njegovim rečima, najteži udar koronavirusa u zemlji očekuje se u narednih 15 dana.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Kisić Tepavčević kazala je da kada bi svi poštovali sve mjere i sveli svaki kontakt na minimum i tako 14 dana, 15. dana ne bi bilo "nijednog novooboljelog".

Prema posljednjim podacima, u Srbiji je do sada preminula 31 osoba, a ukupno je registrirano 1.171 osoba oboljela od koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close