Za početak dijaloga

Vučić tvrdi da Srbija ima potporu SAD-a u rješavanju spora o taksama s Kosovom

''Vjerujem da će se Amerika još snažnije željeti uključiti na različite načine u rješavanje problema u regiji iz koje mi dolazimo“, rekao je za RTS Vučić.
Vijesti / Svijet | 21. 08. 2019. u 10:08 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Beograd ima potporu Washingtona u nastojanju da Priština ukine carinske pristojbe na robu iz Srbije kako bi započeo otvoreni politički dijalog s kosovskom Albancima'', izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u utorak u New Yorku.

Vučić je u izjavi dopisniku Radio-televizije Srbije (RTS) iz SAD-a rekao kako je ''američku administraciju zamolio da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utječe na kosovsko-metohijske Albance da ukinu pristojbe koje su nam nametnute prije skoro godinu dana“.

''Po tom pitanju nema sumnje da imamo američku potporu, jer i oni misle kako je važno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cijenu sačuvati i zadržati mir, gledati u budućnost i unapređivati našu ekonomiju“, istaknuo je Vučić.

On je, nakon jednoipolsatnog razgovora s američkim državnim tajnikom, rekao kako ''obično nakon važnih sastanaka nema velikih vijesti'', te da je ''Pompeo vrlo ozbiljan, odgovoran čovjek i želio je čuti što je to što Srbija misli o rješavanju kosovskog problema“.

Vučić je, kako navodi, govorio i o ''važnosti zaštite sakralnih objekata“, poglavito pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu.

On je američkom državnom tajniku ukazao i da je ''Srbija spremna, bez obzira na unutarnju političku agendu, bez obzira što to ne donosi političke poene nikome iz vlasti u središnjoj Srbiji, čim se pristojbe ukinu, krenuti u otvoreni politički dijalog s Albancima''.

''Dakle, nije važna politička cijena koju morate platiti, jer ljudi u našoj zemlji imaju prilično nježne uši i ne vole slušati one stvari koje imaju veze s realnošću, već više ono što ima veze s mitovima“, rekao je Vučić za RTS.

Po Vučićevoj ocjeni, od odnosa Srba i Albanca, kao „dva najveća naroda na zapadnom Balkanu, ovisi budućnost regije“.

''Čim prije pronađemo dogovor, osigurat ćemo ljudima budućnost'', istaknuo je Vučić, navodeći kako je ''zadovoljan i zbog činjenice'' kako je ono što je govorio ''izazvalo pozornost tajnika Pompea".

''Vjerujem da će se Amerika još snažnije željeti uključiti na različite načine u rješavanje problema u regiji iz koje mi dolazimo“, rekao je za RTS Vučić.

Američki državni tajnik poslije sastanka poslao je poruku na svom Twitteru da je sa srbijanskim šefom države imao ''produktivan ručak'' i razgovore o Kosovu i eurointegracijama Srbije, prenosi Hina.

''Produktivan ručak s predsjednikom Srbije o dijalogu Kosova i Srbije i pridruživanju Srbije EU-u. Normalizacija odnosa sa Kosovom ojačat će stabilnost i prosperitet za Srbiju, zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu'', napisao je Pompeo na Twitteru.

Američki veleposlanik u Beogradu Kyle Scott nazvao je jučer sastanak Pompeo-Vučić potvrdom ''da su SAD i dalje angažirane s liderima Balkana radi potpore regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i miru''.

Radni ručak predsjednika Srbije i državnog tajnika SAD-a priređen je u utorak na marginama sastanka Vijeća sigurnosti UN kojem je Pompeo nazočio i to na poziv visokog američkog dužnosnika, a Vučić je u New York otputovao u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close