Pravosuđe

Vučić pruža ruku: Slučaj Edina Vranja prepušta se pravosuđu BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije u četvrtak je izjavio da je Srbija spremna prepustiti bosanskohercegovačkom pravosuđu slučaj Edina Vranja u formi optužnice.
Vijesti / Svijet | 15. 10. 2021. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz pozdravio je najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija poduzima korake u pogledu jačanja pravne suradnje s BiH u vezi s predmetima za ratne zločine.

“To je važno za izgradnju povjerenja između dvije države i podršku pravdi”, rekao je Brammertz, izvijestio je Tanjug.

Uhićenja na granicama

Naveo je kako su se u nedavnim razgovorima s predsjednikom Vučićem u Beogradu složili da uhićenja na graničnim prijelazima podrivaju uspješnu suradnju među tužiteljima u regiji.

''Budući da će se srpski i tužitelji za ratne zločine iz BiH uskoro sresti, od njih očekujem konkretne dogovore o transferu mnogo većeg broja predmeta'', naveo je.

Naime, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije u četvrtak je izjavio da je Srbija spremna prepustiti bosanskohercegovačkom pravosuđu slučaj Edina Vranja u formi optužnice.

Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje na čemu Srbija insistira u regionalnoj suradnji u procesuiranju ratnih zločinaca, o čemu je u četvrtak prije podne imao sastanak, kazao da će tužitelji Srbije razgovarati s kolegama u Bosni i Hercegovini, jer je spremna prepustiti bh. pravosuđu slučaj Edina Vranja u formi optužnice, prenosi Tanjug.

Bez straha na granicama

''To je naša jednostrana inicijativa. Želimo da pošaljemo poruku mira i suradnje ljudima u Bosni i Hercegovini, prije svega Bošnjacima'', kazao je.

Prema njegovim riječima, ''ovim prijateljskim činom će moći svi građani Bosne i Hercegovine ući u Srbiju da se ne plaše od navodnih tajnih optužnica, koje nismo imali, jer smo optužnice u potpunosti prepustili nekom drugom''.

Inače, Vranj, bivši načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvi čovjek Odjela za organizirani kriminal, uhićen je početkom rujna na graničnom prelazu Uvac. Razlog je, kako je medijima potvrdio Vranj, krivična prijava iz 2018. godine za navodne ratne zločine u Goraždu.

''On se tereti da je od siječnja 1993. do listopada 1994. godine, kao isljednik u logoru u Goraždu, sudjelovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske'', navedeno je tada.

Kopirati
Drag cursor here to close